Започна срещата между държавния глава Румен Радев и гръцкия министър-председател

...
Започна срещата между държавния глава Румен Радев и гръцкия министър-председател
Коментари Харесай

Започна срещата между президента Румен Радев и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис

Започна срещата сред президента Румен Радев и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Двамата беседват в двореца Максим в Атина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Радев е на публично посещаване в Гърция, където през днешния ден ще бъдат подписани два меморандума за съдействие сред България и Гърция. Единият е за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод Александруполис-Бургас. Другият е за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Двустранните документи за съдействие сред двете страни в региона на енергетиката ще бъдат подписани от българския длъжностен министър на енергетиката Росен Христов и гръцкия му сътрудник Костас Скрекас.

През септември предходната година България удвои потенциала на количествата природен газ, които ще влизат у нас посредством терминала за полутечен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис. „ Булгаргаз " ЕАД подписа в допълнение съглашение с ГАЗТРЕЙД С.А., с което усили размера на резервирания потенциал на 1 милиарда куб. м годишно за интервал от 10 години, считано от годината на въвеждането в комерсиална употреба на терминала. Така " Булгаргаз " удвоява резервирания потенциал, който допреди това беше 500 млн. куб. м годишно, показват от прессекретариата на президента.

До средата на март т.г. би трябвало да бъдат определени доставчиците за 10-годишния търг за доставка за полутечен природен газ, с цел да може от 1 януари 2024 година да се получават договорните количества на терминала в Александруполис.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР