Западноафриканските страни Кот д'Ивоар и Гана, които заедно произвеждат повече

...
Западноафриканските страни Кот д'Ивоар и Гана, които заедно произвеждат повече
Коментари Харесай

Картел на пазара на какао може да доведе до поскъпване на шоколада

Западноафриканските страни Кот д'Ивоар и Гана, които дружно създават повече от 60% от какаото в света, се сплотяват, с цел да образуват своя лична шоколадова версия на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), написа в разбор Wall Street Journal. Подобно на ОПЕК, чийто надзор върху добива на недопечен нефт значително движи световните цени на суровината от 1960 година насам, се чака решението на водещите двама производители на какао да увеличи цената на бонбони, сладолед и торти. Двете страни взеха решение да вкарат спомагателна награда от 400 $ за метричен звук какао, което сега се търгува на равнища от към 2500 $ на метричен звук.

Трейдърите на какао назовават проекта най-голямата промяна на международния пазар на какао от десетилетия. Поне един огромен преработвател на какао възнамерява да увеличи цените си в очакване на смяната. "Тук става дума за две трети от какаото в света ", споделя Джонатан Паркман от лондонската компания Marex Spectron. Паркман чака цените на шоколада да се покачат. „ Кой заплаща сметката за това - потребителите ", заключава той.

Какао преработвателите смилат към 4,8 милиона метрични тона какаови зърна през годината, съгласно оценките на Международната организация за какао. Това какао се употребява от компании като Hershey, Mars и Mondelez International, производители на едни от най-популярните десерти.Някои шоколадови компании към този момент започнаха да купуват зърната какао с включената награда. Повечето огромни консуматори на какао подписват контракти месеци или година по-рано, с цел да си подсигурят по-добри цени, за количествата, от които имат потребност, цитира Блумбърг.

Първоначално Гана и Кот д'Ивоар предложиха минимална цена за какаото от 2600 $ за метричен звук по време на срещи с представители на шоколадовата промишленост предходната година. Компании от бранша обаче са се оповестили срещу въвеждането на минимална цена. Вместо това шоколадовата промишленост се е съгласила да бъде добавяна награда към фючърсната цена на какаото. Гана и Кот д'Ивоар се отхвърлиха от първичното си предложение за установяване на минимална цена за купувачите и взеха решение да одобряват налагането на награда.

Големите производители на шоколад не разкриват тъкмо какъв брой какао купуват всяка година от обособени страни и не са оповестили нараствания на цените, свързани с новата награда. Цените на какаото, както се вижда на пазара, са намалели след оповестяването на наградата през юли. В предишното огромните мултинационални компании са ставали очевидци на цени на какаото много над 3000 $ за метричен звук и са се справяли с тях, като са правили бонбони с по-малки размери, коригирайки и количеството на какаото, употребявано в техните артикули и в доста случаи, посредством повишение на цените. Други, по-малки страни, отглеждащи какао, също опипват почвата. Перу, който е осмият максимален производител, разгласи минимална цена от 3200 $ метричен звук през август.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР