Западните лидери проведоха съвместен разговор заради проблема със Запорожката АЕЦ.

...
Западните лидери проведоха съвместен разговор заради проблема със Запорожката АЕЦ.
Коментари Харесай

Байдън, Шолц, Макрон и Джонсън искат гаранции за безопасността на украинската АЕЦ

Западните водачи организираха взаимен диалог поради казуса със Запорожката АЕЦ. В събота бяха регистрирани нови ракетни удари против украинския град Вознесенск, който е наоколо до втората по величина атомна централа в Украйна. Според английски народен представител възможен нуклеарен случай в Украйна би могъл да въвлече НАТО във войната сред Москва и Киев.
Лидерите на Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия в неделя са поискали гаранции за сигурността на нуклеарните обекти в Украйна. " В взаимен телефонен диалог английският министър председател Борис Джонсън, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц подчертаха значимостта на гарантирането на сигурността на нуклеарните съоръжения и приветстваха скорошните полемики за задача на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в АЕЦ " Запорожие ", показва представител на " Даунинг стрийт ", представен от Reuters.

В събота бяха регистрирани нови ракетни удари против украинския град Вознесенск, който е наоколо до втората по величина атомна централа в Украйна, което още веднъж увеличи опасенията от нуклеарен случай, макар че ден по-рано от Елисейския замък обявиха, че след диалог с Макрон съветският президент Владимир Путин се е съгласил в " Запорожие " да бъдат изпратени специалисти от МААЕ. Според версията на Кремъл за диалога Путин е споделил, че обстрелът против следения от Москва обект, който Киев правил, основава заплаха от " огромна злополука, която може да докара до радиационно замърсяване на огромни територии ". Двамата държавни глави са се разбрали да продължат с полемиката през идващите дни.
Реклама
Същевременно в петък украинският нуклеарен оператор е показал, че подозира, че Русия възнамерява да откачи АЕЦ " Запорожие " от украинската електрическа мрежа и да я свърже с съветската - комплицирана интервенция, която съгласно Киев може да докара до злополучие.
Организация на обединените нации приканва за демилитаризиране на нуклеарния обект
Както Москва, по този начин и Киев се упрекват взаимно в планирането на провокации в нуклеарната централа, която беше превзета от Русия през март, само че към момента е обслужвана от украински техници. Миналата седмица ТАСС осведоми, че съветските управляващи са показали писмо пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в което предизвестяват, че Украйна приготвя провокации в " Запорожие ". Двете страни също по този начин се упрекват взаимно в обстрелването на нуклеарния обект, в който сега работят единствено два от шестте реактора.

От Елисейския замък опазиха провеждането на телефонния диалог на Макрон с Путин: " Това е целесъобразно на фона на сериозния риск за сигурността на АЕЦ " Запорожие ", която е в центъра на бойни дейности ". Френският президент, който за последно приказва по телефона с съветския си сътрудник през май, тогава бе подложен на критика, че продължава дипломатическата връзка с Путин, който даде разпореждане да се нападне Украйна. Сега представител на Макрон съобщи, че по време на диалога, в който двамата водачи са се разбрали да бъде изпратена задача на МААЕ в нуклеарната централа, съветският държавен глава е подчертал своята подготвеност да премисли предходното си искане задачата да пътува до обекта през съветска територия. Докато Киев и западните му сътрудници желаят тя да доближи до мястото от Украйна.
Руски боен ескорт в региона на АЕЦ " Запорожие " Източник: Reuters
Миналия четвъртък украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е договорил параметрите на задачата на МААЕ по време на диалози с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. " Разбрахме се с генералния секретар по отношение на изискванията за възможна задача в АЕЦ " Запорожие ", които да бъдат законово обосновани и посредством територия, която е без окупатори. Русия би трябвало неотложно и абсолютно да изтегли силите си от централата, както и да спре с провокациите и обстрела ", разяснява Зеленски.
Реклама
Гутериш от своя страна прикани за демилитаризирането на нуклеарния обект и сподели, че е мощно смутен от обстановката към и в него. По думите му военното съоръжение и бойците би трябвало да се изтеглят оттова и би трябвало да се подсигурява, че оборудването няма да бъде цел на военни интервенции. " Всяка евентуална вреда по " Запорожие " би била самоубийствена ", предизвести той. Ердоган показа опасенията му, като разяснява, че има заплаха от " още един " Чернобил ".
Работа по " характерните детайлности " на задача на МААЕ
Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси декларира, че приветства " скорошните изявления, които демонстрират, че както Украйна, по този начин и Русия поддържат задачата да се изпрати задача " в АЕЦ " Запорожие ". Зеленски добавя, че украински дипломати и представители на Организация на обединените нации и МААЕ работят по " характерните детайлности на задачата ".

Същевременно английският народен представител от Консервативната партия Тобаяс Елууд, който е ръководител на парламентарната комисия по защита, написа в Twitter, че възможен нуклеарен случай в Украйна би могъл да въвлече НАТО във войната сред Москва и Киев. " Нека изясним нещо - всяка преднамерена щета, която ще провокира приключване на радиация от украински нуклеарен реактор, би задействала член 5 от устава на НАТО ", счита Елууд.
Свързани публикации Битката за Херсон може да обърне войната в Украйна 11 август 2022, 09:39 Украйна събира сили за взлом на Херсон 5 август 2022, 06:28 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР