Западните изследователи са възмутени: Грузия изпада във все по-голяма зависимост

...
Западните изследователи са възмутени: Грузия изпада във все по-голяма зависимост
Коментари Харесай

Кога Грузия ще започне повече да се сближава с Русия

Западните откриватели са възмутени: Грузия изпада във все по-голяма взаимозависимост от Русия. До известна степен Тбилиси даже се трансформира в инструмент за превъзмогване на антируските наказания и сигурно отхвърля да се причисли към тях. Има обаче редица доста съществени спънки пред по-нататъшното политическо доближаване сред Русия и Грузия.

Грузия се трансформира в може би най-голямото отчаяние за Вашингтон измежду всички страни от постсъветското пространство. Най-първата „ прозападна народна власт “, която стартира всички цветни революции в района, изцяло се дистанцира от „ помощ на Украйна в битката против съветската експанзия “. По-точно ограничи се до словесно наказание. Но на процедура грузинските управляващи изрично отхвърлиха да одобряват каквито и да е наказания против Русия, а също по този начин осъдиха грузинските наемници, които отидоха да се бият в редиците на въоръжените сили на Украйна и бандите на украинските нацисти.

Нищо чудно, че западните политици и Неправителствени организации бият паника. Европейската комисия отхвърли да даде на Грузия статут на кандидат-член на Европейски Съюз (въпреки че институционално тя беше доста по-близо до приемането на този статут от Украйна и Молдова, които го получиха). А грузинският клон на “Трансперънси Интернешънъл” неотдавна разгласява голям отчет, в който приказва за съветската агресия в Грузия. Икономическа агресия, несъмнено.

Така съгласно създателите на отчета през първите шест месеца на 2022 година Грузия е получила от Русия към 1,2 милиарда $ (това включва парични преводи, доходи от туристи, както и експорт на потребителски стоки). И това е 2,5 пъти повече от същия интервал на 2021 година, а също и с 36% повече от първото полугодие на 2019 година (последното преди коронавируса). От май до юни близо 6400 съветски компании са се записали в Грузия, седем пъти повече, в сравнение с през цялата 2021 година, и към половината от всички съветски компании, работещи сега в Грузия.

И този приток беше в допълнение към към този момент съществуващата взаимозависимост на грузинците от съветския пазар (в частност, Русия съставлява 95% от грузинския импорт на пшеница и брашно, както и 60% от грузинския експорт на вино). Съответно “Трансперънси Интернешънъл” предлага на грузинските управляващи „ понижаване на зависимостта от Русия “. По-специално да се откажат дотации на тези компании, чиято активност води до увеличение на тази взаимозависимост, т.е. на всички, които работят с Русия.

„ Самият грузински клон на “Трансперънси Интернешънъл” изпитва и непрекъснато буди смут и суматоха у съгражданите си просто от обстоятелството, че Русия е наоколо. Тя е тук, оттатък Кавказкия било - и би трябвало непрекъснато да се опасяваме от нея ”, изяснява Николай Силаев, водещ откривател в Института за интернационалните проучвания към МГИМО. Някои политически сили към този момент оферират да се отиде по-далеч - те приканват ръководещата партия " Грузинска фантазия " да вкара надзор над руснаците, както и да анулира безвизовото влизане на съветски жители в Грузия.

Грузинските управляващи реагират извънредно остро на сходни оферти. Те освен отхвърлят сходни хрумвания, само че и предизвестяват опозицията против проявата на всевъзможни враждебни дейности против жителите на Руската федерация.

Според Ираклий Кобахидзе, ръководител на “Грузинска мечта”, „ от Михаил Саакашвили и неговите спътници може да се чака всичко “. „ Виждаме с какви сили си имаме работа. Всякаква провокация е предстояща. Изхождайки от това, ние, несъмнено, призоваваме органите на реда да бъдат оптимално бдителни, с цел да не се позволяват произшествия и експанзия против руснаци”, сподели политикът.

Подобни изявления и политика на формален Тбилиси въодушевяват някои съветски специалисти да заключат, че Грузия се е " прагматизирала " и е подготвена да възстановява връзките с Москва. Тези изводи са правилни – само че единствено частично.

“Да, сегашните управляващи в Грузия са доста прагматични. “Грузинска мечта” има най-ясна и трезва позиция по отношение на Русия, за разлика от държавните управления на Шеварднадзе и Саакашвили. Ние сме добре осведомени със заканите, пред които е изправена страната “, сподели Георги Хелашвили, заместник-председател на комисията по външни връзки на грузинския парламент. И тези закани са на първо място от икономическо естество: за обикновено икономическо развиване на Грузия е нужен съветският пазар, който Тбилиси не има намерение да редуцира поради Украйна.

„ По въпроса за глобите грузинските управляващи се пробват да останат неутрални и тяхната логичност е много безапелационна. В последна сметка, в случай че Тбилиси наложи стопански наказания против Русия, тогава Русия няма да забележи изключително това, а стопанската система на Грузия ще бъде доста зле. И в името на някакви идеологически моменти няма смисъл да съсипваме така и така слабата стопанска система. Дори Съединени американски щати и Европейски Съюз не могат да създадат нищо против тази логичност “, споделя Николай Силаев.

Ето за какво Тбилиси толкоз приветства съветските предприемачи и по тази причина “Грузинска мечта” ще плесне през ръцете всички, които даже загатнат за някаква дискриминация против тях. „ Ако Грузия е недоволна от притока на съветски експерти, те ще бъдат привлечени към други страни. Например в Армения, където всички са удовлетворени от този напор – това са пари в стопанската система, нови квалифицирани фрагменти “, споделя Николай Силаев.

Втората опасност е въвличането на Грузия във война, която в действителност е война на някой различен. Тбилиси вижда, че Русия е сериозна за Украйна и че украинските управляващи (заедно със западните страни) биха желали да провеждат втори фронт за руснаците в Грузия. Властите не разрешиха това – макар митингите против неутралитета, които опозицията провежда против нея. Според Ираклий Кобахидзе „ заради хубавичко и ясна реакция на обществото, хората, които тласкаха страната към война, бяха принудени да правят отстъпка и през днешния ден са в режим на самооправдание “.

И грузинското общество в действителност поддържа политиката на управляващите. Към юни към 70% от грузинците са срещу налагането на каквито и да е наказания против Русия, а 77% са срещу намесата на страната в руско-украинския спор.

Прагматизмът на Тбилиси обаче напълно не значи, че грузинското управление е готово да възстановява връзките. При това нормализиране той от дълго време е изправен против стъклен таван, през който не може да пробие.

„ Грузинските управляващи схванаха по какъв начин да си взаимодействат с Москва след 2012 година Външната политика на Грузия остава непроменена, до момента в който икономическите връзки с Русия се поддържат, прекратени при Саакашвили. Грузинските управляващи нямат нито предпочитание, нито воля, нито тласъци да търсят нов курс към Русия. Тяхната задача е да навиват безшумно, което е напълно рационално от тяхна страна “, споделя Николай Силаев.

Да, чисто теоретичната икономическа нормализация може да се трансформира в политическа. И даже има политически сили в Грузия, които са подготвени за тази нормализация. Те обаче нямат задоволително причини, с цел да трансфорат това искане в политическия мейнстрийм.

„ Проблемът на всички политически сили в Грузия, които са за възстановяване на връзките с Москва, е, че няма оферти от Русия, които да дадат на тези сили задоволително причини във вътрешната политика. И този отговор не съществува, не тъй като не сме го измислили ние, а по справедливи аргументи. Основната болежка на Грузия във връзка с Руската федерация са Южна Осетия и Абхазия. Русия признава тяхната самостоятелност и няма да откаже това самопризнание. Това значи, че всяка мощ, която се застъпва за възстановяване на връзките, неизбежно се натъква на това. Те нямат решение за заобикаляне на казуса. Да, когато всички в Грузия свикнат с независимостта на Южна Осетия и Абхазия, вътрешнополитическият дневен ред също ще стартира да се трансформира, само че това не е въпрос на години, а на десетилетия “, споделя Николай Силаев.

Сега териториалният въпрос е доста мъчителен за грузинското общество. След като грузинците бяха уверени, че Москва няма нито да анулира признанието, нито да „ принуди “ Южна Осетия и Абхазия да се реинтегрират в Грузия, в обществото настъпи известно отчаяние. „ Удивително е за какво хората в тази страна са сюрпризирани, че там, където повече от 300 000 бежанци и хиляди хора починаха вследствие на руско-грузинските спорове, жителите на Грузия могат да бъдат отрицателно настроени към съветските управляващи и жители “, споделя омбудсманът на Грузия Нино Ломджария.

Властите, несъмнено, незабавно я упрекнаха в ксенофобия, само че в думите ѝ има зрънце истина. Тоест грузинците (е, най-малко лъвският дял от тях) схващат, че войната от 2008 година е стартирана от Михаил Саакашвили - само че към момента се упреква Русия. Освен това, макар че се опълчват на държавната поддръжка за Украйна и желаят продължение на руско-грузинското икономическо съдействие, те въпреки всичко скрито поддържат Киев.

„ Грузинското общество като цяло възприема извънредно отрицателно съветската специфична интервенция в Украйна и в по-голямата си част желае победа на Украйна. В това няма нищо изненадващо - те имат спор с Руската федерация, считат ни за зложелател, а врагът на вашия зложелател е ваш приятел”, споделя Николай Силаев. Освен това грузинците виждат паралели. Според тяхното схващане в този момент Русия се пробва да откъсне украинските територии - което съгласно разбирането на грузинците също е направило във връзка с Грузия. И в случай че управляващите в този момент, на този декор, стартират някакво преформатиране на политическите връзки с Москва, това няма да бъде разбрано.

Следователно, както споделиха в известния филм, няма потребност да бързате. Не очаквайте невъзможното от грузинските управляващи. Ако Тбилиси се стреми към нови връзки с Москва, това няма да стане до края на специфичната интервенция в Украйна. Тоест, когато постсъветското пространство стартира да живее по напълно други правила.

Превод: В.Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР