Западът трябва да извади Казахстан от орбитата на Москва, защото

...
Западът трябва да извади Казахстан от орбитата на Москва, защото
Коментари Харесай

Западът трябва да издърпа Казахстан от орбитата на Русия

Западът би трябвало да извади Казахстан от орбитата на Москва, тъй като в противоположен случай съветският президент Владимир Путин ще притегли централноазиатската страна в „ конструкция като Съветския съюз”. Това сподели пред организация „ Ройтерс” някогашен министър, който в този момент е казахстански опозиционен водач.

Протестите, които започнаха като отговор на покачването на цените на горивата, прераснаха тази седмица в необятно придвижване против Нурсултан Назарбаев, който се отдръпна като президент през 2019 година след десетилетия на власт, само че остана действителната власт в Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев, определеният правоприемник на Назарбаев, изиска помощ от Русия за справяне с войната по улиците на страната.

Мухтар Аблязов, някогашен банкер и министър на търговията, който в този момент е водач на опозиционното придвижване Демократичен избор на Казахстан, сподели, че Западът би трябвало да влезе в борбата. „ Ако това не се случи, Казахстан ще се трансформира в Беларус и (руският президент Владимир) Путин методично ще наложи своята стратегия – пресъздаването на конструкция като Съветския съюз “, сподели казахстанският опозиционер.

По-рано през днешния ден бе обявено, че миротворците от Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) взаимно с правоохранителните органи на Казахстан са поели напълно контрола върху летището на град Алмати. Това заяви пред публицисти представителят на съветското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Започналите в Казахстан на 2 януари всеобщи митинги против повишаването на горивата прераснаха в вълнения. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна държавното управление и разгласи изключително състояние. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на ситуацията. По данни на управляващите, сега конституционният ред като цяло към този момент е възобновен във всички райони на страната. Най-трудно към момента е ситуацията в Алмати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР