Западът е в основата на конфликта между президента на Молдова

...
Западът е в основата на конфликта между президента на Молдова
Коментари Харесай

Додон обвинява Запада за незаконното участие на военни в учение на НАТО

Западът е в основата на спора сред президента на Молдова и държавното управление след присъединяване на военните в маневрите на НАТО в Украйна.
Подобно мнение изрече на брифинг президентът и главнокомандващ на въоръжените сили само че Молдова Игор Додон откакто макар неговата заповед, военните отидоха на обучение, заяви ТАСС.

В тази обстановка президентът не изключва опцията да разшири своите компетенции . " Ако по този начин продължава, то единственият излаз е президентска република. Аз мога да изведа хората на улицата ", предвижда в петък президентът. Единствено, означи той, остава заплахата от дестабилизация на обстановката и повтаряне в Молдова на украинския сюжет.

" Ние получихме ново удостоверение от това, че сегашната власт под управлението на демократите има намерение да извърши всяко напътствие на презокеанските политически сътрудници , чиято основна цел е включване на молдовската войска и натовските

" Получихме ново удостоверение, че настоящето държавно управление, под управлението на демократите, има намерение да съблюдава инструкциите на външните политически сътрудници , чиято съществена цел е включването на молдовската войска в НАТО, даже и на неофициално ниво, както и потреблението й за възможни геополитически спорове ", сподели Додон.

Според него, този и предходни спорове сред проевропейското държавно управление и президента " потвърждават стратегическото значение на Запада за присъединяване на Молдова в военните учения на НАТО ".

Както изясни Додон, " с цел да удовлетворят натовските генерали и да заобиколят възбраната на главнокомандващия, държавното управление направи трик, изпращайки военните за стаж. " Въпреки това е известно, че от 7 до 23 септември в региона на Лвов има многонационални извършения на НАТО Rapid Trident с присъединяване на представители на 14 страни. По данни от военното министерство, в тези маневри взе участие молдовски контингент от 57 бойци.

Заради непокорство президентът изиска оставката на военния зам.-министър Георги Галбур . Той разпореди и служебно следствие и наказване за всички военни, които не са изпълнили заповедта на висшия главнокомандващ.

Освен това в петък Додон подписа декрет , с който не разрешава на молдовските военни да вземат участие в каквито и да са учения, стажове и курсове в чужбина без неговото документално позволение.

Според Додон, армията на Молдова, която по конституция е неутрална, не трябва да взе участие в ученията на каквито и да са военни блокове.

Всички социологически запитвания удостоверяват, че определения в края на 2016 година на всенародни избори Додон еднопосочно се употребява с огромна поддръжка, за разлика от проевропейската коалиция, която се компрометирал с гръмки корупционни кавги, политически кризиси и спад в стопанската система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР