Замисляли ли сте се някога, защо хирурзите носят единствено сини

...
Замисляли ли сте се някога, защо хирурзите носят единствено сини
Коментари Харесай

Чудите се защо хирурзите не носят бели престилки? Причината ще ви изненада

Замисляли ли сте се в миналото, за какво хирурзите носят само сини или зелени престилки в операционната зала? И в никакъв случай бели. Оказва се, че това на пръв взор нищожно предписание може да предопредели триумфа на една интервенция.

Медицинският личен състав е носил бели престилки до 1914 година, когато един авторитетен по това време доктор постанова зелените, а по-късно и сините престилки, оповестява " Дарик ".
Причината за това е, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко мига, когато отместят погледа си от тъмните цветове на кръвта към престилките на сътрудниците си.
Същият резултат се получава и когато излезете на открито през зимата и видите по какъв начин слънчевата светлина се отразява в снега. Но за какво сини или зелени престилки, а не жълти или лилави?

Зеленото и синьото се намират на противоположната страна по отношение на аленото в спектъра на светлината. А по време на интервенция хирурзите се концентрират съвсем напълно върху червени цветове. Зелените и сините цветове на облеклата изострят погледа на хирурзите и ги вършат по-чувствителни към другите оттенъци на аленото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР