Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен и на него обвинения

...
Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен и на него обвинения
Коментари Харесай

72 часа арест за шефката на Агенция „Митници, Никола Николов - П...

Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен и на него обвинявания не са повдигнати. Сред обвинените е и Никола Николов - с прозвището Паскал, за който се твърди, че е контрабандист номер едно през последните години.

 

Организираната незаконна група е била за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи и пране на пари.

 

Според известието на прокуратурата тя е работила от средата на 2022 година до през вчерашния ден, когато бяха осъществени арестите и обиските в над 30 жилища и офиси, измежду тях и тези в кабинетите на шефа и заместник-директора на Агенция " Митници ".

 

В постановлението, с което е повдигнато обвиняване на шефката на митниците Петя Банкова, е посочено, че тя е взела участие в тази група от януари 2023 година до през вчерашния ден, т.е. съгласно прокуратурата тя е влезнала в групата половин година след нейното основаване. Самата Банкова не се е възползвала от правото си да мълчи и е дала пояснение, откакто ѝ е повдигнато обвиняване.

" Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е, значи от 8 август 2023 година госпожа Петя Банкова е назначена в Агенция " Митници ". Тя до 8.8.23 година не е знаела къде се намира Агенция " Митници ". Граница е минавала като туристка. Тук изобщо не приказваме за каквото и да било. Понеже ни питаха, желаете ли да ви бъде разяснено обвиняването, аз заявих, че желаем да ни бъде разяснено, тъй като ние обвиняването граматически го разбираме, само че фактологически не го разбираме. Обясненията на госпожа Банкова са следните: " Тези лица аз не ги познавам ", съобщи Аделина Натина, юрист на Петя Банкова.

В това разпореждане, което адвокатката на Банкова демонстрира пред Българска национална телевизия, не е разказана вторична незаконна активност. В известието на прокуратурата също не се прецизират съответни осъществени закононарушения отвън присъединяване в незаконната група.

 

Явно следва да се събират доказателства, с цел да бъдат прецизирани тези закононарушения и тогава да бъдат повдигнати като обвинявания. По време на обиските са конфискувани доста доказателства, като мобилни телефони, документи, бележки, мемоари, компютри, огромна сума пари - без да се прецизира какъв брой са парите, както и над 15 милиона къса цигари без бандерол.

 

Днес акцията в Агенция " Митници " разяснява и министър председателят в оставка.

 

Николай Денков акцентира, че не е бил осведомен за дейностите на ДАНС и Антикорупционната комисия, а когато е изискал информация шефът на ДАНС му обяснил, че първо би трябвало да получи позволение от прокуратурата и тогава може да му даде информация.

 

От прокуратурата оповестиха, че в събота ще внесат искане в Софийския градски съд за " задържане под стража " и на четиримата обвинени. Именно тогава в правосъдна зала ще чуем какви са събраните досега доказателства и ще разберем до каква степен те поддържат тезата на проверяващите за съмненията, че обвинените са направили закононарушения.

Ето и цялото известие на прокуратурата:

 

Софийската градска прокуратура притегли като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група шефът на Агенция " Митници " Петя Банкова, посоченият за контрабандист Никола Николов - Паскал и татко и наследник - Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата - Марин Димитров е някогашен шеф на Агенцията по риболовство и аквакултури.

Четиримата са арестувани за период до 72 часа.

 

Обвинението против тях е за присъединяване в проведена незаконна група, съществувала от м. юни 2022 година до 03.04.2024 година, като групата е основана с користна цел и за да се правят закононарушения срещу митническото и акцизното законодателство, както и корупционни закононарушения, показват от СГП.

 

Според събраните досега доказателства в групата взе участие и лице, заемащо обществена служба в Агенция „ Митници “.

 

За посоченото закононарушение законът планува наказване отнемане от независимост за период от три до 10 години, показват от прокуратурата.

 

В хода на следствието, формирано през вчерашния ден от Комисията за противопоставяне на корупцията след акция на ДАНС, са осъществени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни пространства и моторни транспортни средства.

Приобщени са голям брой материални доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други

 

Всички протоколи за осъществени дейности по следствие са импортирани от СГП в Софийски градски съд
(СГС) с искане за утвърждението им.

 

Разпитани са очевидци.

 

Предстои на 06.04.2024 година да бъде импортирано искане за взимане по отношение на обвинените на мярка за неотклонение задържане под стража.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР