Заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки е изразила готовност

...
Заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки е изразила готовност
Коментари Харесай

България и Гърция с общ туристически продукт за далечни пазари

Заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки е изразила подготвеност и предпочитание за усилване на двустранното съдействие сред южната си съседка и България. Тя е посетила българския щанд на интернационалното ревю 8th Athens International Tourism & Culture Expo 2021 в гръцката столица. Събитието ще обхване туристическите категории: Почивка (Leisure), Луксозен туризъм и Бизнес туризъм (MICE) с акцент върху културния туризъм.

Според нея това може да стане посредством основаване на общ артикул за далечни пазари, фокусиране към профилирани и устойчиви форми на туризъм като винено-кулинарен, културен, еко, СПА и други. Посланикът ни в Атина - Валентин Порязов, е разискал с гръцкия заместник-министър опцията за присъединяване на южната ни съседка в границите на Ваканция и СПА Експо, което ще се организира през февруари 2022 година в София.

Задълбочаването на бизнес връзките и съдействието сред България и Гърция в туризма е било и във фокуса на двустранна работна среща в границите на ревюто в Атина. Тя е събрала представители на отрасловите туристически управляващи на България и Гърция, комерсиалната работа на българското посолство в Атина и представители на бизнеса, общини и организации от двете страни.

Тема на полемика са били ограниченията за поддръжка на туризма в изискванията на пандемия. Разгледани са били и вероятности за неговото възобновяване, както и опциите за генериране на спомагателна добавена стойност. В този подтекст са дискутирани методите за основаване и промотиране на взаимни бизнес артикули сред България и Гърция, които да бъдат предлагани на консуматори от далечни пазари – да вземем за пример в Съединени американски щати и други места. Тази самодейност е залегнала в Съвместната стратегия за деяние, подписана сред министерствата на туризма на двете страни и е с небосвод до края на 2022 година.

Осъществяването на интензивни контакти в региона на туризма сред Гърция и България е от значително значение и за двете страни, тъй като този бранш е измежду най-засегнатите от актуалната пандемия.

Развитието на настоящите трендове в туризма – а точно, преходът към по-зелена, устойчива, цифрова и безвредна екосистема, – също е бил разискван. Това бе значим акцент от диалозите, като продължение на обстоятелството, че в границите на Европейски Съюз се слагат основите на разработваната Програма за развиването на туризма с небосвод от 2030 до 2050 година.

 

България и Гърция развиват интензивно взаимоотношение в региона на туризма

Гърция е главен целеви пазар за България, като през 2019 година тя се подрежда на второ място по брой туристически визити в страната ни (над 1 100 000). Заради пандемията и противоепидемичните ограничения, визитите от всички пазари, в това число от южната ни съседка, доста понижиха от началото на 2020 година насам, само че гладко се възвръщат през тази година. Гърция продължава да бъде в топ 10 на пазарите с максимален входящ туристопоток към страната ни.

България притегля гръцките туристи най-вече със зимни почивки (ски и сноуборд) и балнео и СПА в комбиниране със здравен туризъм. Летните почивки също са измежду избора на съседите ни, следвани от визити при познати, както и упражняване на еко и селски туризъм. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР