Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов изрази надежда в началото на

...
Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов изрази надежда в началото на
Коментари Харесай

Зам.-министърът на транспорта Попов: Надявам се в началото на май да има стикери за екологичност на колите

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов изрази вяра при започване на май към този момент да има стикери за екологичност на колите, което ще помогне за възстановяване на сигурността на придвижването по пътищата и сигурността на колите. Подготвя се Закон за сервизите на коли, осведоми заместник-министърът и добави, че сервизите няма да бъдат подложени на напън, само че акцентира, че е нужен надзор. Попов взе участие в интернационалната конференция " Пътна сигурност: Нови технологии и положителни международни и европейски практики ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В края на предишния месец стана известно, че работна група приготвя разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три закона - за придвижване по пътищата, за пътните транспортни средства и за образованието на водачите. Очаква се активността на автосервизите да попадне в обсега на втория закон.

Заместник-министърът на превоза осведоми още, че се приготвя и указател на всички коли в страната, като от него ще излиза наяве дали са платени гражданската отговорност и пътният годишен налог, сподели той.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви, че през 1989 година в България са починали повече от 1200 индивида при произшествия в случай, че колите тогава са били в пъти по-малко. За 28 години пътната ни инфраструктура се усъвършенства, само че не може да доближи това положение, което ни се желае, сподели Балабанов.

От 2007 до 2020 година са осъществени или ще бъдат осъществени вложения в размер на близо 662,4 млн. лв. за възстановяване на пътната сигурност, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. По данни на пътната организация трафикът годишно бележи растеж от десет-петнадесет на 100. Над 10 000 тежкотоварни автомобила минават сега през България, което през зимата носи тежки проблеми, регистрираха от организацията.

По данни на интернационалната пътна федерация в Обединените арабски емирства, където през 2011 година статистиката за пътните произшествия е била сходна на българската, негативните резултати са се подобрили - от 8,5 жертви на произшествия на 100 000 души до 3,5 жертви за минала година. За понижаване на жертвите от пътни произшествия е значимо да се употребяват нововъведенията и технологиите за реализиране на оптимални резултати, показаха от организацията.

Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата, подсети, че един % увеличение на пътната скорост води до три % растеж на броя на починалите при произшествия. В момента страната е на второ място в Европейски Съюз, след Румъния, по брой убити по пътищата - с 95 починали на 1 млн. поданици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР