Заместник-министър председателят и министър на финансите Асен Василев е на

...
Заместник-министър председателят и министър на финансите Асен Василев е на
Коментари Харесай

Газ и инвестиции. Василев, Николов и шефовете на енергийни дружества са на посещение в САЩ

Заместник-министър ръководителят и министър на финансите Асен Василев е на работно посещаване във Вашингтон, отпред на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на управленията на АЕЦ „ Козлодуй “, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Делегацията ще организира срещи в Белия дом, както и с редица представители на американската администрация, а съществена тематика ще бъдат енергийната диверсификация и успеваемост, зелените технологии и климатичните промени, оповестява държавната пресслужба.

От известието излиза наяве още и, че ще бъдат извършени срещи и с представители на американския бизнес, търговски и енергийни организации. Министърът на енергетиката Николов ще посети в допълнение Питсбърг, Хюстън и Далас.

Трите града се намират в двата щата, в които се добиват природен газ на територията на Съединени американски щати – Тексас и Пенсилвания.

Посещението на българската делегация идва на фона на рекордното повишение на цените за сила и горива и по-конкретно на природен газ в последните месеци. Една от главните цели, които държавното управление на Кирил Петков си сложи, е обвързвана с диверсифицирането на източниците на природен газ. България е от страните в Европейски Съюз, които съвсем напълно зависят от доставките на синьо гориво от Русия.

Сред най-сериозните опасения за Европейски Съюз и в частност за България, са евентуалните дейности на Москва към възможното прекъсване или понижаване на доставките на газ. Българското държавно управление към този момент съобщи, че за страната към тази рецесия е обвързвано точно със бранш енергетика и доставките на синьо гориво от Русия.

Освен с „ Газпром “ България има подписан контракт с Азербайджан за доставка на близо 1/3 от потребявания от страната природен газ на цени, по-ниски от тези, които предлага съветския снабдител. Проблемът е, че към момента не е приключена основната газова връзка сред Комотини и Стара Загора, по която би трябвало да идват доставките. По данни на държавното управление към днешна дата до страната доближава едвам една трета от контрактуваното количество.

Другият вид за различна доставка на гориво, за който представителите на държавното управление неведнъж загатват, е обвързван с доставката на полутечен газ от Съединени американски щати. В края на януари стана ясно, че край гръцкия град Александруполис, в който България има присъединяване, ще проработи с година по-късно от плануваното – до края на 2023 година

Откакто пристигна на власт новото държавно управление предприе редица рокади в енергийния бранш като първо на държавната „ Булгаргаз “, а малко по-късно назначи нов ръководител на и понижи състава ѝ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР