Заместник-кметът в столичния район Витоша, Владислав Карипов дължи на Джеват

...
Заместник-кметът в столичния район Витоша, Владислав Карипов дължи на Джеват
Коментари Харесай

Сигнал до SafeNews:Зам.-кмет в София дължи почти 1,2 млн. лв. на неизвестно физическо лице?

Заместник-кметът в столичния регион „ Витоша ”, Владислав Карипов дължи на Джеват Тексьоз голямата сума от 1 193 056 лева, както и 33 868 лева на банка. Това излиза наяве от декларацията на Карипов за 2020 година.

За сметка на това Карипов е заявил, че е дал заеми на частни лица като Свилен Стефанов в размер на 13 698 лева и 30 000 лева на Велизар Арнаудов. Това се показва в сигнал до SafeNews по отношение на
несъответствие във встъпителната декларация за имотно положение и годишната декларация за 2021 г на Карипов.

Проверка на SafeNews сподели, че в интернет масивите няма данни за лице на име Джеват Тексьоз, макар характерната му фамилия. Няма никаква информация кой е този милионер, който дава такива големи заеми.

Пак съгласно декларацията, когато Карипов става зам.-кмет през 2020 година, той има апартамент в Бобов дол с повърхност 69 кв.м., добит през 2015 година за единствено 1740 лева Други парцели няма, само че в документа се съдържа
информация за посочените съществени заеми и задължения на младежа.

В подадената от Карипов на 17 май 2021 година декларация за приходите и имуществото, добито през 2020 година, обаче изскача продаден имот- къща с двор в Банско с разгъната застроена повърхност 279 кв.м и повърхност на имота 347 кв.м. Тя е продадена за 137 000 лева Липсва обаче информация по кое време е добит този парцел и на каква стойност, както и с какви средства е закупен.

Задължението към банката от 33 686 лева е станало 28 578 лева

За 2020 година Карипов пък е получил 4290 лева от заплати отвън длъжността зам.- кмет, 137 000 лева от продажбата на къщата в Банско и трета сума 182 280 лева от други източници. Доходът от 182 280 лева не е ясно от каква активност е добит, а посоченият член 35 от ЗДДФЛ засяга от компенсации за пропуснати изгоди и неустойки, награди от игри, от съревнование, които неса предоставени от работодателите, лихви и така нататък

Бащата на младия и добре финансово гарантиран столичен зам.-кмет е небезивестният предприемач Илин Карипов. Фирмата му завоюва една от най-големите поръчки в Дупница за създаване на депото край село Джерман за над 11 млн. лева, пишат няколко медии.

Оказва се, че Владислав Карипов не е от инцидентно семейство. Бащата – Илин Карипов е притежател на близо 10 компании, като в публичното пространство се приказва, че по време на приватизацията той купува ЦОФ /Централна обогатителната фабрика/ към “Мини Бобов дол “. В редица изявления се твърди и, че е закупил за съвсем половин милион лв. рудник „ Мламолово “ със поръчката да има фотоволтаичен парк на 247 дкр. земя.

Според бобовдолци цената е занижена, а инвестицията ще се избие за месеци, като считат, че в рудника има още въглища, които ще бъдат добити и продадени. Преди месец се разбра, че Карипов е купил на
безценица десетина жилища в кв. ‚Еверест “ в Бобов дол. Цените са били в порядъка от 1000 до 3000 лв. и са за парцели, зарязан от миньори.

Пред медии предприемачът изяснява, че жилищата не са за обмен, а ще бъдат ремонтирани за служащи. В тях щели да се настанят специалисти в машиностроенето, които ще започват работа в компанията му.

Майка на зам.-кмета е Нели Карипова, тогавашната председателка на Общински съвет – Бобов дол и дисциплинарно уволнена от ДАМТН поради нарушавания, свързани с неиздаване на наказателни постановления в избрания за това период.

Председателят на ДАМТН Петър Горновски още тогава разяснява аргументите за уволнението на Карипова като споделя, че тя действително е „ амнистирала ” нарушителите, които са главно компании със уреди с
повишена заплаха. ”.

На няколко места в интернет се твърди, че „ по заявление на компания „ Болид ” Карипова не е подхванала никакви дейности, като бездействието е траяло повече от 4 месеца. Потвърждава го и решение на Върховен административен съд. Следващата група нарушавания са за издаване на свидетелства за признание на добита степен на дееспособност.

Бобовдолци тихомълком настояват, че компаниите на Карипови са добре поставени в бизнес средата у нас. Според осведомени обслужват разнообразни ТЕЦ-ове и печелят състезания за създаване и обзавеждане на депа за битови боклуци.

Но да се върнем на столичния регион „ Витоша “ не са необичайност, където вършат усещане и други неща.
Един от случаите, който притегля внимание е митинг на цивилен организации от 6 квартала на региона против кмета Теодор Петков.

Недоволните споделят, че повода са закупени от него и фамилията му парцели, съгласно жителите на безценица.

Само преди няколко дни обява в интернет загатва името на кмета тъкмо в тази светлина. Твърди се, че той към този момент има проблеми с правораздаването, тъй като в прокуратурата има формирана кореспонденция против
него. Срещу кмета, негов някогашен чиновник – инж. Владимир Миланов и против майката на Миланов тече инспекция на данни, съгласно които има подозрение за покупко-продажби, част от които може да са незаконни.

Една от версиите, които се загатва в обявата, е,че подставено лице придобива голям брой безстопанствени парцели с констативен акт, публикуван по документи. Одобрението за придобиването на парцелите минавало през администрацията на регион „ Витоша “, защото става въпрос за имоти в региона на Киноцентъра в Бояна, както и в кварталите „ Драгалевци “ и „ Симеоново “

Схемата е разказана по следния метод: След като парцелите се трансферират на подставеното лице, то от своя страна ги продава на лица, близки до кмета Петков.

Да се върнем на митинга на недоволните поданици. Те настояват, че кметът отхвърля да си сътрудничи и работи с тях. Всички те са срещу строителството в зелени площи и междублокови пространства. В разнообразни изявления в интернет има цитати от Петков, който дава пояснение за имуществото си. Той изяснява, че е богат човек и обосновава обстоятелството с това, че татко му е от рода Кьосеиванови.

Описаният случай на митинги против кмета не е единствен. Недоволни има и в “Манастирски ливади- запад ”. Жителите на региона са недоволни от строителство на бизнес постройка директно до жилищен блок на бул. „ Тодор Каблешков “.

Според тях има нелегално позволение за градеж, като даже е прескочена тяхна тъжба до административния съд в София.

Те упрекват Теодор Петков в корупция поради разрешенията за градеж. Недоволните дават за образец наказаната кметица на регион „ Младост “ Десислава Иванчева.

Декларация на Карипов 2022
Декларация на Карипов 2021
Декларация на Карипов 2020

Декларация на Петков за 2019:

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР