Заместник-кметът по култура, археология и туризъм и доц. д-р Елена

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм и доц. д-р Елена
Коментари Харесай

Ученици от българското училище в Дъблин пристигнаха в Пловдив

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм и доцент доктор Елена Кантарева – Дечева – и.д. шеф на ОИ " Старинен Пловдив “ посрещнаха през днешния ден в Епископската базилика на Филипопол шест възпитаници от Българското учебно заведение " Райна Княгиня " в Дъблин, Ирландия, дружно с тяхната преподавателка Зорница Гоган.

Идеята за визитата в Пловдив по време на лятната почивка е на самите възпитаници, на възраст 17-18 година, чиято фантазия е да видят онлайн Античния спектакъл. Те са родени, живеят и учат в Дъблин и по традиция през лятната почивка гостуват на своите баби и дядовци из цяла България.

Днес те си направиха среща в Пловдив, а заместник-кметът, който прегърна концепцията им с възторг, ги посрещна с цел да им опише за античния град, културно- историческите забележителности и събитията, с които Пловдив се гордее. Той им описа и за какво назовават Пловдив най – остарелият жив град в Европа и шестият най – остарял в света и за страстите и резултата след оповестяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Стана дума и за заниманията, които градът предлага за младежите, като особено им предложи да посетят кв. Капана.

Доц.д-р Елена Кантарева, която е и реставратор на Епископската базилика, също поздрави учениците и описа обстоятелства за извънредно впечатляващия обект. След това групата бе поета от екскурзовод, който след Базиликата ще ги преведе през Главната улица, с цел да им покаже забавните места, Римския стадион, Античния спектакъл – тяхната цел, къща Клианти и кв. Капана.

Още при идването си, младежите от Дъблин с български корени и превъзходен български език, получиха дарове, които да им бъдат от изгода. Фондация " Пловдив 2019 “ обезпечи рекламни торбички, фланелки, шапки, бележник, значки и други с логото на Европейската столица на просвета, а от издателска къща " Жанет-45 “, които с наслада се отзоваха щом схванаха за визитата, изпратиха особено подбрани за възрастта им книги, измежду които заглавия от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Стефан Цанев, Мария Донева, Ина Иванова, Людмил Станев и други.

Доц.д-р Елена Кантарева подари на всеки от гостите азбучник на Епископската базилика. Не липсваха и фотоси за спомен от срещата, която сигурно няма да е последна.

Девизът на Българското учебно заведение " Райна Княгиня " в Дъблин и Туламор Българска асоциация за обучение " Райна Княгиня “ е " България е на всички места, където сме ние и децата ни, наследниците на един популярен народ! “. Училището с асоциацията предлага образование по български език и литература, история на България и география на България, подготовка за Leaving Certificate. Целта на екипа е да сътвори една вдъхновяваща среда, в която децата да учат дружно, да споделят и да поддържат връзка на български език. Освен всичко друго, те посещават и Арт занималня, танцуват и се забавляват.

Българската асоциация за обучение " Райна Княгиня “ е учредена от учители - модерни будители, които са отдадени на задачата да запазят българския дух и обичаи в Ирландия. Всеки един от създателите е и преподавател с дълготраен опит в преподаването на български език на дребни и огромни.

Преподавателката Зорница Гоган, която придружаваше през днешния ден децата, е родена в Асеновград, приключила е Английска лингвистика, магистърска степен, компетентност Английски език и методика и Начална учебна педагогика в Пловдивски университет " Паисий Хилендарски “. Работила е 11 години в България като начален преподавател, преподавател по британски език в начален курс и преподавател по британски език в междинен и горен курс.

От 2010 година работи за образованието и образованието на българските деца в Дъблин. От 2015 година работи в ирландската просветителна система. Обучава и приготвя възпитаници, които са декларирали предпочитание да положат изпит по български език като част от Leaving Certificate. През 2018 година е удостоена с почетното отличие на Министерството на образованието и науката Неофит Рилски за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова активност в системата на предучилищното и учебното обучение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР