Заместник-кметът на Враца Мария Попова и секретарят Нина Дакева извършиха

...
Заместник-кметът на Враца Мария Попова и секретарят Нина Дакева извършиха
Коментари Харесай

Община Враца: Щетите след бедствието във Враца са за около 1 000 000 лв. /снимки/

Заместник-кметът на Враца Мария Попова и секретарят Нина Дакева направиха прелиминарен оглед на нанесените вреди от бурния вятър, който мина през Враца на 3 февруари, оповестиха от общината.
Той бе с пориви от 115,2 км. ч. През целия ден екипи на Оперативна програма „ БКС - Враца “ почистват града от падналите клони и дървета. Над 80 са получените сигнали на телефоните на Дежурния съвет по сигурност и 112 от жители за счупени витрини, прозорци, дървета, паднали билбордове, пътни знаци, ел. стълбове и отнесени покриви.
Сред най-тежките е сигналът от ул. „ Леденик “ №21, където живеят мъж и жена, на 84 години. Бурният вятър откъсва част от покрива на жилищна кооперация, която пада върху прилежаща постройка, а по-късно я придвижва и на покрива на къщата на възрастните хора. Жената е на легло, а брачният партньор е мъчно преносим. „ Нарушена е цялостната структура на къщата и тя е рискова за обитаване. За да опазим живущите, те ще бъдат изведени краткотрайно и настанени в общинско жилище, до премахване на всички повреди. Вече сме разговаряли със строителна компания, която ще поеме ремонта “, сподели Мария Попова.
Заместник-кметът ревизира на място и сигнал на ул. „ Кръстьо Българията “. Силният вятър придвижва част от покривната структура от мансарден етаж на №25 върху две прилежащи здания.
На място бяха тествани още сигнали за съборени покриви. „ След направения оглед на вредите установихме, че огромна част от жилищните здания нямат застраховка, ремонтирани са покривите, без да има подписани контракти с компаниите, които да поемат гаранционната отговорност. Търсим способи и на тях да помогнем “, добави още Попова.
На извършено следващо съвещание на Кризисния щаб бе решено, в Информационния център за обслужване на жители, да има чиновник на Община Враца, който ще приема сигнали и ще дава отговор на въпроси на жители, свързани с нанесени вреди, в резултат на ураганния вятър. Ще се образува и комисия, която ще извърши оглед на провалите, ще изготви и оценки, с цел да може да се кандидатства за разпределяне на помощ от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, БЧК, Регионална дирекция „ Социално обезпечаване “ и Общински съвет.
По първични данни, 200 000 лева са нанесените вреди на частни парцели, а над 500 000 лева са на общинска благосъстоятелност, уточни още заместник-кметът Мария Попова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР