Заместник-кметът на София по транспортната дейност Кристиан Кръстев пак иска

...
Заместник-кметът на София по транспортната дейност Кристиан Кръстев пак иска
Коментари Харесай

Заместник-кмет на София пак иска да харчи за нови автомобили

Заместник-кметът на София по транспортната активност Кристиан Кръстев отново желае да купува нови леки коли за подчинената му дирекция „ Транспорт “, проличава от регистъра с публичните поръчки на Столична община, написа. Кръстев е оповестил процедура за избор на компания, която да достави 11 нови коли вид „ Седан “ или „ Хечбег “ на стойност съвсем 300 000 лева без Данък добавена стойност (около 360 000 лева с данъка). Автомобилите могат да са с 4 или с 5 порти, би трябвало да са сиви, сини или бели на цвят, да са бензинови и с минимална мощ от най-малко 82 к.с., написа в заданието. При избора на победител 70 на 100 от оценката ще пристигна от препоръчаната цена, а 30 на 100 – от периода за доставката на машините. Оферти за присъединяване в процедурата могат да се подават до 17 ноември в това число. На идващия ден те ще бъдат отворени, а датата за изчитане на ценовите оферти ще бъде обявена в допълнение, излиза наяве от конкурсните бумаги.

Обявената от Кръстев социална поръчка за покупката на нови коли идва на фона на извънредно тежка финансова рецесия, която е обхванала градския превоз в София. Заради нея при започване на година кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници от ГЕРБ месеци наред натискаха предишното Народно заседание да отпусне многомилионна помощ от държавния бюджет за публичния транспорт в столицата. През зимата общинари от ГЕРБ публично желаеха 178 млн. лева за дофинансиране на транспортната активност за 2022 година и настрана още 50 млн. за покриване на загуби за м.г. В противоположен случай транспортните синдикати заплашиха последното постоянно държавно управление с митинги, каквито в последна сметка бяха проведени напролет. След излизането на Има Такъв Народ от четворната коалиция и след сформирането на ново болшинство в предишното Народно заседание през юни депутатите гласоподаваха отплата от 74 млн. лева за столичния градски превоз.

С това обаче той явно не съумя да излезе от финансовата рецесия, налегнала го през този мандат на Фандъкова. В момента да вземем за пример общинските съветници в София разискват отчет, който ще разреши на общинската компания „ Столичен автотранспорт “ да контракти нови условия с обслужващата го банка по съглашението си за лизинг на 60 газови рейса. От въпросния отчет излиза наяве, че към 1 септември т.г. просрочените вноски за " Столичен автотранспорт " по въпросния контракт за нови возила са на стойност над 4,2 млн. лева

Това не е първият път, в който заместник-кметът Кръстев прави действия за пазаруването на нови коли на фона на апели за стягане на коланите в Столична община. Предишния път това се случи месеци след неговото влизане на „ Московска “ 33 като член на екипа на Фандъкова, което съответства с началото на рецесията с ковид. През април 2020 година Кръстев разгласи подобен конкурс за покупката на фабрично нови коли, който бе на стойност 450 000 лева без Данък добавена стойност. В първия стадий от процедурата бе планувано придобиването на до шест коли на обща стойност 225 000 лева без Данък добавена стойност. Три от тях трябваше да са " Седан " или " Лимузина " и да костват до 150 000 лева Останалите трябваше да са " Седан " или " Хечбек " за общо 75 000 лева без Данък добавена стойност. Във втория стадий дирекция " Транспорт " възнамеряваше да придобие още толкоз леки коли.

След като към тази поръчка избухна публичен скандал, Фандъкова съобщи в телевизионно изявление, че Столична община няма да купува коли, „ които не са витално значими “. Няколко дни по-късно процедурата бе прекъсната, с цел да бъде отворена още веднъж в този момент. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР