Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата Българските везбени

...
Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата Българските везбени
Коментари Харесай

В Разград откриха изложба „Българските везбени шевици и родовата ни памет“

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата „ Българските везбени шевици и родовата ни памет “ в Етнографския музей в Разград.

Гостуващата експозиция е на НЧ “Български искрици 2016 “-Добрич, в нея са показани част от общо 350 претекста от разнообразни етнографски области на страната, както и тъкани с гръцки везби, всички те са експонати от интернационалния конкурс „ Мотивът – главен детайл в българската шевица, пазещ родовата ни памет “. Експозицията може да бъде прегледана в работните дни до 30 април, а в почивните – след предварителна поръчка.

Заместник-директорът на Регионален исторически музей и организатор на Етнографския музей Даниела Ганчева показа приноса на читалището от Добрич за съхраняването на зашевите от разнообразни райони. Обясни, че през вековете шевиците са били белег за еднаквост, по тях се познавала както половата и възрастовата принадлежност на индивида, по този начин и селището, района и родът, от който е. „ Запазването на претекстовете съхранява най-ценните послания на вековете “ – добави Даниела Ганчева.

Заместник-кметът Добрин Добрев поздрави уредниците на изложбата, както и Етнографския музей, който семейства на представянето й. Той добави, че претекстовете от шевиците намират и до през днешния ден приложение в бита и облеклото, което е също положително модерно решение за съхраняването им и метод за предаването им на идващите генерации. Г-н Добрев насочи специфичен привет и към Николинка Ангелова от Гецово – носителката на оценката „ Живо човешко богатство “, чиито произведения също са част от изложбата. „ Леля Николинка участва неслучайно на доста от събитията в културния календар на Разград, определянето й за „ Живо човешко богатство “ е самопризнание за културата на Разград. “ – сподели още господин Добрев.

Официални посетители на откриването на изложбата бяха заместител регионалният шеф Драгомир Златев, шефът на РИМ-Разград Таня Тодорова, кметът на Гецово Емил Гиздов.

Откриването на изложбата стартира с осъществяване на фолклорен танц от дребните ученици на Румен Иванов и Жулиета Иванова от ДТА “Хорце “ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград. След осъществяването си те поканиха присъстващите на хоро, на което се хванаха и дребни и по-големи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР