Заместител на ампутирана човешка ръка – точно това е създал

...
Заместител на ампутирана човешка ръка – точно това е създал
Коментари Харесай

Студент в ТУ Пловдив създаде биоръка

Заместител на ампутирана човешка ръка – тъкмо това е основал първокурсникът от Техническия университет – филиал Пловдив Георги Ганушев. Преди години загубата на човешка ръка беше непоправима. После екипи от инженери сътвориха биопротези, помагащи на безръките хора.

Георги Ганушев също черпи хрумвания от постигнатото в международната бионика, само че е уверен, че може да направи по-съвършен инженерен артикул. И го прави. Затова планът му „ Роботизирана ръка вид „ простетика “, ръководена посредством огъваеми датчици “ e финансово насърчен от МОН в тазгодишното издание на състезанието „ Млади гении “.

Проектът на Георги Ганушев към този момент има две версии. При първичната версия от 2022 година той употребява камерата на компютъра си. С нея снима личната си ръка и по този начин подава команди за придвижване към пръстите на биопротезата. Втората версия към този момент няма потребност от компютър. Единственото, което му би трябвало е един електрически контакт и една ръкавица с 5 датчика.

Така биопротезата копира дейностите на сензорната ръкавицата.  „ Всяка версия на плана ми има разнообразни приложения. Например при първата разработка може отдалечено да се ръководи ръката и тя да се изпрати във високотоксични среди и даже в космоса, където да прави работа. Но първата версия имаше единствено 2 стойности на пръста – горе и долу, до момента в който със сензорната ръкавица пръстите се движат с доста огромна акуратност. Електричеството, което задвижва пръстите е напрегнато 3,3 до 5 волта. ” – изяснява студентът от Техническия университет – филиал Пловдив.

= Как се прави =

Част от човешки скелет – навръх това наподобява в този момент биоръката на първокурсника от Техническия университет – филиал Пловдив. За да бъдат „ костите “ доста здрави той е употребявал специфична пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал стратегия за направа. На идващ стадий биопротезата ми от вътрешната страна може да бъде и железна, а от горната страна ще бъде покрита с материя, наподобяваща на човешка кожа – изяснява младият гений. Той загатва част от разноските, които е направил: „ Вътре в ръката има неща, които не се виждат. Важна част е платката „ Ардуино “. Тя е свободно налична по волята на основателите си и коства към 30 лв..

Другите разноски, които направих са: за кабели – 20 лв., платка за ръководство на серводвигателите – 30 лв., 5 серводвигателя общо 75 лв., 5 огъваеми датчика импорт от Германия – 75 лв.. Имам концепция да прибавя и шести сервомотор, който да ръководи въртенето на китката. “ Дотук Георги Ганушев е вложил към 160 часа труд единствено за направата на биопротезата. Поощрителната награда от 1500 лв. счита да реинвестира,

с цел да продължи усъвършенстването на плана си. И не е сигурен, че ще му доближат, но  ще са положително начало. Само датчиците, които му трябват, с цел да засича импулсите по невроните, ще глътнат към 400 USD.

= Развитие =

„ Използвам напредъка на науката, която към този момент може да засича  електрическите импулси по нервните пътища от пръстите на ръката до предмишницата. Нервните пътища или невроните в прочут смисъл наподобяват на електрически кабел. С магнитни датчици ще засичам импулсите, които минават по тези неврони. Импулсът се подава от мозъка, минава през гръбначния мозък и през ръката доближава само че върха на всеки пръст. Магнитният датчик безусловно тъкмо засича електрическия сигнал от мозъка до пръста. Мозъкът не знае, че ръката към този момент я няма и продължава да „ командва “ по остарелия метод. “ – изяснява правилата на развиване на плана си Георги Ганушев.  Той предвижда, че до момента в който приключи следването си в университета „ ръката “ ще доближи до равнище подготвен артикул – действително използван и продаваем. Бих желал да патентовам създаването си, когато я приключа и по-късно да стартира собствен бизнес. Смятам, че бизнесът ми ще си остане в България, само че ще се разраства и в чужбина – заключи Георги Ганушев. Досегашните му маркетингови изследвания демонстрират, че когато се появява за първи път на пазара на медицински артикули една биоръка е коствала сред 50 000 и 60 000 USD. С развиването на 3D-принтерите, на нови технологии в роботиката, процесите на произвеждане на биопротези поевтинява и в този момент цената към този момент може да бъде 3 000  USD.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР