България от десетилетия е единствената страна в света, която има

...
България от десетилетия е единствената страна в света, която има
Коментари Харесай

Хор „Евмолпея“ ще отбележи 24 май в Битоля


България от десетилетия е единствената страна в света, която има празник на своята просвета, а през днешния ден и България, и Европа имат общи настойници – Светите братя Кирил и Методий.

Хор „ Евмолпея “ ще чества 24 май във втория по величина град на Северна Македония – Битоля  –  „ Градът на консулите “. Формацията, която твърдо се постанова като един от най-вълнуващите и  надарени креативен сформира в Пловдив и в  страната,  ще вземе присъединяване в тържествената стратегия за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, проведена от Генералното консулство на РБългария в Битоля.

Девическата групировка с диригент доктор Алия Хансе, клавирен съпровод  Йорданка Иванова и арт управител Ганка Янкова ще гостува в Битоля от 22 до 25.05.2024 година Концертните задължения включват присъединяване на формалния дипломатически банкет в Генералното консулство – Битоля, при представянето на изложбата „ В началото бе Буквата “, направена от Кирило-Методиевски теоретичен център при Българската академия на науките. Евмолпиите ще посетят 10 вековната черква, издигната от българският цар Борис – Михаил, намираща се в православния манастир  „ Свети Наум “. Предвижда се проведено поднасяне на цветя на светлия празник 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в Охрид.

Рециталът по случай празника на писмеността ще стартира с всеучилищния  химн  „ Върви, народе възродени! “, който е написан от Стоян Михайловски преди 133 години. Внимателно подбрани български песни ще съставляват концертния букет, с  който хорът ще означи празника на българската просвета просвета и изкуство, в границите на 31-то му задгранично турне.

Поканата към състава не е инцидентна. В близо  20 – годишната  си  история, хор „ Евмолпея “ е осъществявал културно–дипломатически задачи в разнообразни градове по света. Този път присъединяване е още по- прочувствено тъй като е във връзка отбелязването на един от най – светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и тъй като е обвързвано с езика на нашите предци и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. Дванадесет века след Кирил и Методий, задачата им по безапелационен и неоспорим метод оставя отпечатъци освен в българското, а в европейското и международно културно-историческо завещание. Евмолпеите прегърнаха концепцията да дадат личен принос за отбелязване на делото на светите братя и в прилежаща Северна Македония.

Момичетата ще посетят и места свързани с персони от общото църковно и духовно минало на България и Македония:

Григор Пърличев – български възрожденец, преподавател, публицист, преводач, един от най-активните деятели в битките през 19 век  за въвеждането на българския език в учебните заведения и черквите.

Митрополит Методий Кусев, разгласен през 2000 година за персона на хилядолетието, роден в Прилеп, популярен възрожденец, църковен предстоятел, изтъкнат талант, всеотдаден на българската идея, върховен български свещеник, един от водачите за българска духовна самостоятелност. чийто каузи са отдадени на българския народ и на българската страна.

Димитър Робев –общественик и търговец, деятел на българското Възраждане в Македония, роден в Охрид и умрял в Битоля. Оглавява българската просветна и църковна битка в Битоля. Той се застъпва за освобождението на братя Миладинови. Избран е за народен представител в османския парламент. Подпомага откриването на доста български учебни заведения и църкви в Охридско и в Пелагонийския край.

Димитър Талев – български писател и журналист,  роден в град Прилеп. Автор на четирилогията – „ Железният светилник„, „ Преспанските камбани„, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “ – които му донасят огромна известност и го утвърждават като един от класиците на българската литература.

Хористките ще посетят античния град Хераклея  Ликестис, учреден през IV-ти век, най-стария спектакъл в Северна Македония, джамията Хайдар кади, издигната от Синан през XV-ти век, часовниковата кула от IV-ти век, най-разпознаваемият монумент в Битоля и паметника на Крали Марко в Прилеп.

Да пожелаем на хор „ Евмолпея “ ярък път със закрилата на Св. Св. Кирил и Методий!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР