Замърсяването засяга всички - чрез въздуха, който дишаме, водата, която

...
Замърсяването засяга всички - чрез въздуха, който дишаме, водата, която
Коментари Харесай

Не само в дните на Европейска зелена седмица: 6 стъпки да направим София по-чиста и по-зелена

Замърсяването визира всички - посредством въздуха, който дишаме, водата, която пием, и земята, в която отглеждаме храната си. Замърсяването е най-голямата екологична причина за редица душевен и физически болести, както и за преждевременна гибел, изключително измежду децата, хората с избрани болести и възрастните. Замърсяването е и една от главните аргументи за загубата на биологично многообразие.

Но замърсяването не визира всекиго еднообразно. Хората в по-малко облагодетелствани региони постоянно живеят покрай нечисти обекти или в региони с доста натоварено придвижване, където зелените площи стават все по-малко. Това понижава способността на екосистемите да извършват функционалности като хващане на въглерод и филтриране. Така в доста случаи градовете се трансформират в най-замърсените места за живот.

Как може ние като жители да се включим в напъните на общинските управляващи в София да се оправят с мръсния въздух?

Замърсяването може да бъде понижено и даже предотвратено с напъните на всички нас дружно. Всяка седмица в София има редица начинания, които предизвикват дребните дейности на всеки от нас да създадем своя град по-чист и по-зелен. В миналите събота и неделя се организира церемониал на чистата градска подвижност, всеки можеше да тества електрически скутери, тротинетки, мотопеди, колела от ново потомство и да избере най-чистия метод за напредване в столицата.

Това е част от новаторския план на София InnoAir, който работи по редица нови подходи за по-устойчива градска подвижност и понижаване на замърсяването в София. Например да се вкара напълно скоро услуга за зелен публичен превоз при поискване, която да се реализира от платформа с машинно образование и усъвършенствани аналитични благоприятни условия и мини електрически рейсове. Очаква се също да бъде построен модел за такса запушване, да се образуват геопространствени градски зони с ниски излъчвания, които предотвратяват навлизането на транспортни средства в центъра на града и избрани зони в нечисти дни, ще се изградят зелени коридори за деен превоз.

В рамките на Европейска зелена седмица от 31 май до 4 юни самодейностите за по-зелена София не престават. До 31 май може да се запишете за присъединяване в хакатон с хрумвания по какъв начин да създадем градския превоз в София по-екологично резистентен, комфортен и прелъстителен за жителите? Как да подаваме сигнали, отзиви и оферти за понижаване на напредването с персонален автомобил? Как да разпространяваме хрумвания за възстановяване качеството на въздуха в града? Всеки, който има механически умения, визия за бъдещето, изобретателни хрумвания и смелостта да ги пази, може да даде своя отговор на тези въпроси, като се включи в тим и взе участие в хакатона с награди.

Европейската зелена седмица за 2021 година е отдадена на " упоритостта за нулево замърсяване ". Създаването на по-добри условия ще помогне по-бързо да се възстановим след COVID-19, да създадем по-устойчива стопанска система и нови работни места. Европейската зелена седмица за 2021 година ще даде опция на всички да обединят напъните си за осъществяване на упоритостта за нулево замърсяване и нетоксична околна среда. Решаване на казуса със замърсяването на въздуха се търси непрекъснато освен когато има разнообразни мотиви. Екологичната организация WWF през април също провежда акция с хакатон за бъдещето на подвижността, който ще се организира през юни и юли.

Като столица и максимален град, в който живее 1/3 от популацията на страната, София отразява желанието на всички ни да живеем в по-чист град. Новата стратегия за качеството на атмосферния въздух от 2021 до 2026 година планува над 100 ограничения, ориентирани към постигане и поддържане на нормите и стандартите за чист въздух, разяснява зам.-кметът по екологията Десислава Билева при показване на програмата. Основните ограничения в програмата са ориентирани към възстановяване на качеството на въздуха и понижаване на главните източници на замърсяването му.

Но тези старания няма да доведат до търсения резултат, в случай че в тях не се включим всички ние - живеещите, работещите и гостите на столичния град. Какво действително може да направи всеки от нас за превръщането на столицата в по-чист, зелен и прелестен град за живеене? Ето пет лесни стъпки, които може да направи всеки:

1. Да ограничим използването на автомобил в центъра на София и изберем велосипед за по-малко излъчвания

Една от новите ограничения, заложени в програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух, е въвеждането на зона с ниски излъчвания от превоза. Тя планува ограничение на директното прекосяване на коли с невисок екологичен клас в централните градски елементи в дни с по-големи превишения на нормите за нездравословни излъчвания. До момента огромна част от инфраструктурата е построена - инсталирани са камери, обезпечена е софтуерната им обезпеченост.

Необходимо изискване за въвеждане на зоната е слагане на стикер на колите, в който се отбелязва и екологичният им клас. Новите стикери ще бъдат сложени при годишните механически прегледи от лятото на тази година.

Градските водачи би трябвало да приоритизират и да работят за непрестанно възстановяване на публичния и дейния превоз (придвижване с велосипед или пеша). Само преди няколко дни в София бяха сложени безвъзмездни стойки за колела на 3 места в центъра на София- на ул. " Позитано " и бул. " Витоша ", ул. " Веслец " и бул. " Дондуков " и до Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Но също по този начин е значимо да се изкорени разбирането, че публичният превоз и велосипедите са за по-бедните хора. Напротив - като се качим на колелото или на електрическа тротинетка и тръгнем на работа, на пазар или на разходка по велоалеите в София, ние демонстрираме обществена и екологична ангажираност, блян към по-висок стандарт на живот и и предпочитание да допринесем за обезпечаването му. С използването на метрото и другите типове градски превоз, вместо на личния автомобил, понижаваме тапите и, което е изключително значимо - способстваме за доста понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха.

Политиците също е време да го покажат и да последват образеца на зелени депутати от 45-тото Народно заседание, които пътуваха с метрото до работа. Да напомним, че министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте всеки ден отива на работа с колело. Примерът би трябвало да пристигна от разпознаваемите за хората публични персони, с цел да се преобърнат настройките.

Фокусът на всеки властник би трябвало да е обвързван с фокус върху положителното качество на живот на всички жители, обществено тъждество, здраве, качество на околната среда и благоприятни условия за икономическо и финансово развиване.

2. Да сменим печките с нови уреди

За наслада, модернизацията на градския превоз в София се случва с ускорени темпове и в тази посока има доста възстановяване, сподели преди няколко дни съветникът на служебния министър на екологията по въпросите на Изпълнителната организация по запазване на околната среда Ваня Григорова. Замърсяването на въздуха от градския превоз несъмнено понижава, регистрират специалистите. За страдание обаче, замърсяването от битовото отопление се усилва и е съществена причина за мръсния въздух в София. Решаването на този проблем е главен приоритет и в новата стратегия на София за качеството на атмосферния въздух 2021-2026 година

Важно е да се подчертае, че подмяната на отоплителните уреди на семействата е изцяло гратис. Освен това, като получат гратис енергоспестяващи уреди и съоръжения, семействата ще икономисват в бъдеще и от сметките за ток и от разноските за закупуване на твърди горива - и дървата, и въглищата към този момент костват много скъпо, месечните сметки за осветяване и отопление при един енергоспестяващ климатик да вземем за пример са много по-изгодни.

Столична община работи по два плана. Единият е по стратегия LIFE, другият по оперативна стратегия " Околна среда ". Според Столична община фамилиите, които се отопляват на дърва и въглища, са 55 000. До момента обаче единствено към 5500 семейства са кандидатствали за промяна на старите печки с нови. Надяваме се, че откакто имаме осъществени планове тази година, ползата ще става все по-голям, разясняват столични кметове по региони. " Няма по какъв начин да накараме хората да се включат, в случай че не желаят. Това, че все още има опция да се подменят отоплителните уреди и съоръжения на един дом не значи, че ние наложително би трябвало да влезем и да го създадем. Изисква се единодушието на притежателя. Разчитам на по-голям интерес на втори стадий по кандидатстване, ние сме в една пилотна фаза все още, " разяснява да вземем за пример кметът на регион Искър Ивайло Цеков.

Обмисля се налагане на зони за ниски излъчвания и за отопление на твърдо гориво, само че към момента не е ясно по какъв начин ще се реализира надзор. При състояние, че подмяната на отоплителните уреди е безвъзмездна, хората би трябвало да бъдат доста по-активни и да подават заявки или да бъдат непосредствено подкрепени от администрацията с документите по кандидатстване.

3. Да паркираме на паркинги, а не в градинките

Замърсяването на въздуха е обвързвано и с високите правила на прахуляк, в 60 на 100 от общините нормите на фини прахови частици (ФПЧ10) са по-високи от допустимото. През последните години Столичната община съумява да реализира и резервира позитивната наклонност за понижаване на средногодишната централизация на ФПЧ10. През 2020 година за всичките шест автоматизирани станции на територията на Столичната община е реализирано сходство със средногодишната норма (40 хg/m3) за фини прахови частици.

Една трета от замърсяването с фини прахови частици се дължи на битовото отопление, на последващо място е асфалтирането на пътищата, следвано от селскостопанската активност и превоза.

Още една самодейност на София е унищожаване на калните точки. Това са най-често неасфалтирани паркинги или паркинги в зелени площи. 73 " кални точки " ще бъдат облагородени през 2021 година Целта е да минимизираме и премахнем запрашаването, което се разнася във въздуха от придвижването на колите, които са били паркирани в тях. В взаимозависимост от това къде се намира съответната " кална точка ", тя ще бъде озеленена или ще бъде насипана с трошляк, разяснява при приемането на програмата Билева.

Всеки водач може да избере да паркира при опция на облагородени места и обособени за задачата паркинги. Миенето на улици е друга доста значима политика на всяка община и всички жители би трябвало да упорстват районната администрация да измива основните улици. Хората би трябвало да наблюдават дали и по кое време се мият улиците пред блоковете им и да алармират, в случай че това не е направено.

4. Да поддържаме зелените площи пред блоковете чисти

Нашата роля като жители е да поддържаме площите пред блоковете си чисти и зелени. Няма по-хубаво нещо, когато всеки си подреди градинката и стартира от своята, а не от мнения за какъв брой мръсна е непознатата. Същото важи и за боклуците, които всекидневно изхвърляме пред градинките на блоковете си. Въпреки че районните администрации имат обвързване за разчистване на междублоковите пространства, отговорност на всеки жител е да изхвърли боклука на отредените за това места. Навиците и манталитета са една от аргументите към този момент повече от десетилетие мъчно и постепенно да се постанова системата за разделно събиране на боклуци. Със сигурност има прогрес в събирането на по-чист боклук от контейнерите за разделно събиране на боклуци, настояват организациите по оползотворяване. Често рецензиите към системата са, че най-сетне страната и общините би трябвало да наложат практиката за възнаграждение на такса битови боклуци съгласно изхвърленото количество както за бизнеса, по този начин също и за семействата. Тогава всеки от нас ще заплаща толкоз колкото изхвърля и ще бъде доста по-отговорен. Но тогава и таксите могат да скочат доста повече.

5. Сигналите на жителите за нередности са доста значими

Много значима част от работата на районната администрация е интензивността на хората и подаването на сигнали, счита кметът на регион Искър Ивайло Цеков. Той даде образец за случай, в който строител си е разрешил да бетонира едно дърво в границите на строителния обект. Ще бъдат наложени наказания и ще създадем наставление по какъв начин да се поправи това. Благодарим на индивида, който ни алармира с имейл, незабавно се изпращат чиновници и това нещо се стопира. " Много значима част от нашата работа е да можем да накараме всички вложители да съблюдават разпоредбите. Гледайки всеки един имот настрана и спазвайки % залесяване, озеленяване в границите на парцела, ще имаме във всички имоти плануваното в закона озеленяване ", разяснява кметът.

Когато приказваме за озеленяване знаем какъв брой е значимо, когато самите хора поемат самодейност и изчистят междублоковите пространства, личните си градинки. Веднага виждаме разликата, когато един парк пред блока се поддържа или не, значително междублокови пространства се облагородиха и с финансиране от общината. В същото време би трябвало да се намерения и за опцията за отчуждаване на зелени площи, тъй като повода доста зелени пространства да не са поддържани е точно фактът, че те са частни. Необходимо е тези потребности да се оценят съответно и да се намерят подобаващите финансови механизми това да се случи поетапно във всички квартали.

6. Да събираме боклука и да го изхвърляме разделно

Столична община стартира два пилотни планове за разделно събиране съгласно количеството, които се случват в квартал Надежда и Банкя. Има ли това добър резултат, изясни ли се добре на хората, пилотните планове ще бъдат сполучливи и ще се приложат допълнително квартали на София.

В третирането на битовите боклуци ще се ползват нови подходи. В квартал Дружба да вземем за пример се ползва нова система за контейнери Норд с радикално друг метод за събиране на общия битов боклук, който има пред всеки един блок. Първо самите контейнери са доста по-тежки и мъчно биха могли да бъдат местени. Второ, контейнерите са планувани със специфични вани за течния филтрат, който се отделя от питателните боклуци. Новите контейнери се отварят с крайник. Вдигането на контейнерите става автоматизирано и всеки има сензор за отчитане на килограмите.

Въпреки това постоянно към тези контейнери се събират какви ли не други боклуци, най-много мебели, облекла и гуми. Затова е значимо хората да знаят, че те би трябвало да се изхвърлят на съответни за това места и могат да ги предадат гратис на организации по оползотворяване или да ги хвърлят в специфични контейнери както е за облеклата. Ние също би трябвало да поставяме повече старания, с цел да създадем своя град по-зелен и по-чист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР