Замърсяването с пластмаса е сериозен проблем по целия свят. Как

...
Замърсяването с пластмаса е сериозен проблем по целия свят. Как
Коментари Харесай

Метод, който превръща пластмасата в протеини, спечели 1 млн. евро

Замърсяването с пластмаса е сериозен проблем по целия свят. Как да се отървем от пластмасовия материал, който не може да се рециклира и не изчезва в продължение на хиляди години? През годините бяха основани най-различни способи. Учени от Съединени американски щати обаче оферират може би най-необичайния – като трансформират пластмасата в храна.

Не, не става дума за научно-фантастична машина, която може да преобразува пластмасова бутилка във вкусна пица. В случая учените употребяват микробните общества, които могат да разграждат пластмаса и други сложни за разграждане растителни материали, и да ги преобразуват в годни за ястие протеини.

Заради този собствен метод проф. Стив Техтман от Мичиганския софтуерен университет и проф. Тинг Лу от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн печелят огромната премия на 2021 Future Insight – 1 млн. евро, предоставена от научната и софтуерна компания Merck KGaA, основана в Дармщат, Германия.

„ Използваме генетично модифицирани естествени организми, с цел да разграждаме пластмасата и неядливата растителна биомаса и да ги трансформираме в храна – споделя Техтман в изказване. – За нас е изключителна чест да получим тази премия. Тя ще ни разреши да се заемем с високорискови проучвания с високи хонорари, с помощта на които ще развием своята разработка надалеч по-бързо “.

Основният фокус на проучването пада върху превръщането на пластмасата в протеинова пудра и лубриканти. Първоначално обаче учените се пробват да реализират това чрез химически способи и високи температури (със дотация от 7,2 млн. $ от DARPA - държавната организация към Министерство на защитата на Съединените щати, която се занимава с развиването на новите технологии в американската армия).

Техтман обаче, който дълги години се е занимавал с микробни общества, отмества фокуса и се концентрира върху микробите. Наскоро друга група от откриватели откри, че бактериите в стомасите на кравите са способни на сходно нещо. Техтман от своя страна се концентрира върху микробните общества в мръсната вода, събираща се в корпуса на корабите.

Екипът показва, че един път щом пластмасата се разгради от горещина и реактор, тя може да бъде дадена на бактериите. Микробите процъфтяват, хранейки се с сходни неща. Колкото повече пластмаса ядат, толкоз повече бактериални кафези образуват. Като се има поради, че към 55 % от тези кафези са протеини, един път щом пластмасата бъде разградена, те могат да се изсушат и трансфорат в протеинова пудра.

Екипът се надява, че един ден ще открие метод да направи тези процеси напълно биологични – т.е. да прескочи момента, в който пластмасата би трябвало да се нагорещява и да претърпява специфични химични реакции, с цел да се разгради. Възможно е да съществуват ензими, които да оказват помощ в това отношение.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР