Замърсяването на въздуха в Делхи достигна нетърпими равнища, каза главният

...
Замърсяването на въздуха в Делхи достигна нетърпими равнища, каза главният
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха в Делхи е достигнало "нетърпими равнища"

Замърсяването на въздуха в Делхи доближи " нетърпими нива ", сподели основният министър на индийската столица Арвинд Кеджривал, представен от Би Би Си.

В доста региони от града качеството на въздуха се утежни през вчерашния ден до рискови равнища, с риск да аргументи дихателни болести.

Властите в Делхи приканиха хората да си останат по домовете, да не отварят прозорците и да носят защитни маски. Училищата останаха затворени, над 30 полета бяха отклонени, а строителните действия - спрени, на фона на гъстия смог, обхванал индийската столица.

Нивото във въздуха на рисковите така наречен фини прахови частици е надалеч над допустимите правила и надвишава към седем пъти това в китайската столица Пекин.

Служител на индийското министерство на опазването на здравето сподели, че в някои случаи замърсяването просто е по-голямо от оптималното, което могат да отчетат измервателните станции

В петък в учебните заведения в Делхи бяха раздадени пет милиона защитни маски. Тогава локалните управляващи оповестиха изключителна обстановката със замърсяването на въздуха в града, който бе наименуван от личния си основен министър " газова камера ", напомня Би Би Си.

По данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи вследствие на удар, рак на белите дробове и сърдечни заболявания се дължат на замърсен въздух.

Вчера младежи излязоха на митинг в Делхи и желаеха да бъдат подхванати ограничения.

Главният министър на индийската столица прикани централното държавно управление да даде помощ и да се заеме с казуса със замърсяването на въздуха.

 Замърсяването на въздуха в Делхи е достигнало
© Reuters

Малко евентуално е обаче тези негови изказвания да се понравят на управляващите, разяснява районният редактор на Би Би Си за Южна Азия Джил Макгивъринг. Тя означи, че индийските политици си трансферират взаимно виновността за замърсяването.

Докато стачкуващи желаеха ограничения за битка с казуса в дълготраен проект, някои членове на държавното управление провокираха дискусия в обществените мрежи с лекомислени препоръки към хората по какъв начин да останат здрави.

Така да вземем за пример, министърът на опазването на здравето и фамилното богатство Харш Вардхан прикани локалните поданици да ядат моркови, с цел да не получат " нощна слепота " и да се предпазят от " други свързани със замърсяването вреди за здравето. "

Министърът на околната среда Пракаш Джавадекар пък посъветва хората " да стартират деня си с музика ", добавяйки линк към " блестяща тематична комбинация ".

Основен фактор за мощното замърсяване в Делхи по това време на годината е горенето на стърнища от земеделци в прилежащи индийски щати, отбелязва Би Би Си. Това основава гибелен коктейл от фини прахови частици, въглероден диоксид, нитрогенен диоксид и серен диоксид. Ситуацията се утежни още повече от фойерверките, изстреляни по време на огромния хиндуистки празник Дивали преди седмица. За смога способстват също автомобилните газове, индустрията и строителството.

Индийците се надяват, че предстоящият по-късно тази седмица дъжд ще отмие замърсителите. До четвъртък обаче няма да вали. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР