Замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от смърт

...
Замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от смърт
Коментари Харесай

Бебетата, които живеят в райони със замърсен въздух, са с по-висок риск от смърт, преди да навършат година

Замърсяването на въздуха може доста да усили риска от гибел за бебетата през първата година след появяването им на бял свят, сочат резултатите от проучване.

Изследването е обхванало съвсем 8 милиона бебета, родени в Англия и Уелс сред 2001 година и 2012 година

Учените означават, че микроскопичните частици, изхвърлени от автомобилни мотори и промишлеността, се вдишват от белите дробове и навлизат в кръвоносната система. Това може да отключи сърдечни заболявания и белодробен рак по-късно през живота, както и белодробни инфекции, като пневмония, оповестява Българска телеграфна агенция.

Специалисти от Медицинския институт към университета в Кардиф идентифицираха три замърсителя на въздуха, които настрана един от различен усилват риска от гибел за бебетата. Главните виновници са азотният диоксид, изхвърляните от дизеловите мотори сажди, известни също като прахови частици РМ10, и серният диоксид. Азотният диоксид и праховите частици РМ10 са свързани най-много с автомобилния трафик, а серният диоксид - с горене на фосилни горива, като дървени въглища, нефт и газ.

Учените са оценени данни за 7 984 366 живи раждания и смъртни случая на бебета в Англия и Уелс за 12-годишен интервал. Те употребили също данни за годишното замърсяване, с които разполага английското министерство на околната среда, прехраната и развиването на селските региони. Екипът под управлението на Сара Котейча заключил, че рискът от гибел за едногодишните бебета е с 20-40 на 100 по-висок в най-замърсените региони.

Рискът от неонатална гибел - гибел през първите 28 дни след раждането, също е с 20-40 на 100 по-голям в нечистите региони. Рискът от постнеонатална гибел - гибел сред първите 28 дни след раждането и едногодишна възраст, е с 30-50 на 100 по-висок в същите региони. След като учените взели поради фактори, които могат да повлияят върху резултатите, като беднотия, телесно тегло при раждането, възраст на майката, многочислени раждания, рисковете леко намалели. Рискът от гибел за бебе е със 7, 4 и 19 % по-голям в региони с високо равнище надлежно на азотен диоксид, частици РМ10 и серен диоксид. Рискът от неонатална гибел е повишен с 21 % в региони с високо равнище на серен диоксид, само че не е повлиян доста от азотния диоксид и частиците РМ10. Рискът от постнеонатална гибел пък е повишен с 11, 12 и 15 % в региони с високо равнище надлежно на азотен диоксид, частици РМ 10 и серен диоксид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР