Замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за здравето в Европа,

...
Замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за здравето в Европа,
Коментари Харесай

Най-голямата заплаха за здравето в Европа - замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха е най-голямата опасност за здравето в Европа, предизвестяват от Европейската организация по околна среда (ЕАОС).В проучване организацията приканва европейските страни да положат повече старания за възстановяване качеството на въздуха.
Замърсяването на въздуха е основна причина за преждевременна гибел в 41 европейски страни.

Около 422 000 случая на преждевременна гибел през 2015 година са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 страни, включени в изследването.

Въпреки бавните усъвършенствания, замърсяването на въздуха продължава да надвишава допустимите правила и насоките на Европейския съюз и Световната здравна организация.

Най-вредни за здравето на индивида са праховите частици (ПЧ), азотният диоксид (NO2) и тропосферният озон (O3). Високите концентрации на замърсители на въздуха не престават да въздействат негативно на европейците, изключително на живеещите в градските региони. Освен това замърсяването на въздуха оказва и доста влияние върху стопанската система, като води до понижаване продължителността на живота, покачва медицинските разноски и понижава продуктивността във всички сфери на стопанската система посредством пропуснатите заради влошено здраве работни дни. Замърсяването на въздуха също по този начин се отразява негативно на екосистемите, като поврежда почвите, горите, езерата и реките и понижава земеделските добиви.

Актуализираните оценки в отчета демонстрират, че през 2015 година концентрациите на ПЧ2,5 са довели до към 422 000 случая на преждевременна гибел в 41 европейски страни, от които към 391 000 са били в 28-те страни членки на Европейски Съюз.

Тазгодишният отчет съдържа по-широкообхватна оценка, която обгръща годините обратно до 1990 година и демонстрира, че случаите на преждевременна гибел вследствие на ПЧ2,5 са намалели с към половин милион годишно. Това се дължи на използването на европейските политики за качество на въздуха и на въвеждането на ограничения на национално и локално ниво, които доведоха да вземем за пример до по-чисти коли, промишлени браншове и произвеждане на сила.

Що се отнася до ПЧ2,5 (частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малко), през 2016 година 6 % от градското население в ЕС-28 е било изложено на ПЧ2,5 в съпоставяне със 7 % през миналата година. Въпреки това почти 74 % от градското население в Европейски Съюз са били изложени на концентрации, които надвишават по-строгите насоки на СЗО. През 2015 година експозицията на ПЧ2,5 е била причина за преждевременната гибел на към 422 000 души в 41 страни.

Годишната позволена норма за азотен диоксид (NO2) всеобщо продължава да се надвишава из цяла Европа. През 2016 година 7 % от градското население в ЕС-28 е живеело в региони с концентрации, които надвишават годишната позволена норма на Европейски Съюз и насоките на СЗО. Тази стойност съставлява намаляване спрямо 9 % през 2015 година През 2015 година експозицията на NO2 е била причина за преждевременната гибел на към 79 000 души в 41 европейски страни.

През 2016 година към 12 % от градското население в ЕС-28 е било изложено на равнища на тропосферен озон (O3) над допустимата норма на Европейски Съюз, като понижението по отношение на стойностите за 2015 година (30 %) е доста. Този % обаче продължава да е по-висок от цената за 2014 година, когато са измерени 7 %. Около 98 % са били изложени на равнища, които надвишават по-строгите насоки на СЗО. През 2015 година експозицията на озон е била причина за преждевременната гибел на към 17 700 души в 41 европейски страни.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР