Замърсяването на Черно море след взривявано на язовир Нова Каховка

...
Замърсяването на Черно море след взривявано на язовир Нова Каховка
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Замърсяването на Черно море след взрива на Нова Каховка може да достигне и България

Замърсяването на Черно море след взривявано на язовир " Нова Каховка " се намира към момента в региона на Одеса. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов за заплахата за българското Черноморие.

Припомняме, че пробиването на язовира към този момент е достигнало Черно море, като 62% от размера на язовир " Каховка " са изтекли надолу по река Днепър. Наводненията, провокирани от разрушаването на язовира в Нова Каховка, са трансформирали брега на Черно море в региона на Одеса в " бунище и гробище на животни ". 

" Това се дължи на  ветровете, които са в последните дни обичайно в Черно море, само че обичайно от залива на Одеса има морски течения, които в случай че попаднат в главните морски течения, ще продължат в южна и югозападна посока, към крайбрежията на Румъния и след това България. Важно е по кое време ще стане това, тъй като част от тях могат да бъдат утаени в Одеския залив, друга част бяха утаени в долното течение на река Днепър. Така че сигурно ще имаме някакви замърсявания да доближат и до нашите крайбрежия. ", добави той.

Според Сандов максимален риск за региона остава запорожката АЕЦ и там би трябвало да бъдат съсредоточени напъните, като добави, че " неслучайно Международната организация за атомна сила упорства да изпрати свои специалисти в региона, упорства за демилитаризация на региона, с цел да могат да бъдат подхванати нужните ограничения и да се подсигурява, че няма да се стигне до някакъв обезпокоителен случай в региона на запорожката АЕЦ, тъй като е належащо охлаждането на реакторите, за което е значимо да бъдат конфигурирани разнообразни уреди, които да вкарват студена вода в региона на резервоарите. "

Мониторингът на замърсяването е извънредно значим, счита още Борислав Сандов, като съгласно него той би трябвало да бъде засилен и да има добра синхронизация сред другите институции. 

" Мониторинг се прави, само че би трябвало да бъде зачестен когато има такова събитие – да се взимат по-често проби и по-навътре в морето, и да се подсигурява, че резултатите от тях демонстрират стойности на съставените елементи, които не заплашват по никакъв метод здравето на хората. "

Според него сигурно ще има отрицателни резултати върху Черно море, които ще се показват " минимум върху това, че ще има вреди за морските жители от смяната на солеността на водата, от навлизането на избран вид замърсители. На този стадий мониторингът на демонстрира утежняване на индикаторите. "

" За да бъдат спокойни жителите, институциите би трябвало да си правят работата и да разпространяват това посредством своевременна информация за пробите, които се вземат, " заключи някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР