Замърсеният въздух и води, както и недобро управление на отпадъците

...
Замърсеният въздух и води, както и недобро управление на отпадъците
Коментари Харесай

На всеки 10 дни въздухът в Пловдив е бил опасно мръсен за изминалата година

Замърсеният въздух и води, както и недобро ръководство на отпадъците в другите общини продължава да бъде проблем, който да трови Пловдив. Независимо от подхванатите през миналата година благодаря за по-екосъобразен и зелен живот, отчет на Регионалната ревизия по околната среда и водите за миналата година към момента регистрира нездравословни условия на живот.

Оказва се, че замърсяването с фини прахови частици под 10 микрона – ФПЧ10 продължава да бъде главен проблем за качеството на атмосферния въздух в региона на „ Агломерация Пловдив”, показва се в отчета на инспекцията. Анализът сочи, че е налице превишаване на средноденонощната норма за запазване на човешкото здраве над допустимите 35 пъти в границите на календарната година .

Въпреки това въпреки всичко се регистрира и лека наклонност тенденция към понижаване на записаните брой превишения за всички пунктове за мониторинг. За 2021 година броят дни с регистрирани превишенията на ФПЧ10 са сред 47 (Каменица) и 84 (Тракия) при другите пунктове на отчитане в града.



От графиката, сравняваща миналото десетилетие обаче, е видно, че записаните средногодишни стойности от 2015 година до 2017 година, дават отговор на нормите за запазване на човешкото здраве.

През 2019 година, 2020 година и 2021 година в АИС „ Камeница “ регистриранала средногодишна стойност под нормативно избраната . Станцията в Тракия “ от 2019 година до 2021 година бележи низходяща наклонност.

С това анализът на записаните данни през последните четири години демонстрира, че към момента не е решен казусът с регистриранит е превишения на средноденонощната норма за запазване на човешкотоздраве по индикатор фини прахови частици под 10 микрона – ФПЧ10, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Основен замърсител на повърхностните водни обекти пък са канализационните системи на обитаемоте места, в които няма построени селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, посовча институцията. Казус е и неналичието на цялостна построена канализационна мрежа на огромна част от селищата.

Много от дребните агломерации нямат построени канализационни мрежи и отпадъчните води най-често се водят в земните пластове или заустват в прилежащи отводнителни канали, дерета и реки. В канализационната мрежа на селищата без пречиствателни станции заустват и индустриалните отпадъчни води от предприятията с построени местни пречиствателни уреди. Изградените местни пречиствателни станции и уреди на територията на инспекцията се поддържат относително в положително и приемливо техническо и експлоатационно положение.

Докладът регистрира и проблеми във връзка с екологосъобразното ръководство на отпадъците (битови, строителни, промишлени и пр.). Все още има съществуване на нерегламентирани замърсявания, като се следи наклонност на безконтролното им изхвърляне от страна на строителните компании в аграрни земи , в речните кревати и прилежащите територии. Общините не реализират задоволителен надзор по отношение на замърсяване и увреждане на почвите , както и по опазването и оползотворяването на хумуса, проучва РИСОВ.

При правенето на документа е употребена информация, събрана от специалистите през 2021 година при осъществените от тях 1848 инспекции, провеждания мониторинг, в допълнение направени разбори и оценки. В отчета са показани проблемите и подхванати за решаването им дейности от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух, водите, ръководството на отпадъците, към ефикасното потребление на естествените запаси и силата и запазване на биологичното многообразие.

Пълният отчет и разбор може да бъде открит на следния линк:





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР