Зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) инициира отмяна на

...
Зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) инициира отмяна на
Коментари Харесай

Ива Митева vs. Денков: Законопроект парира налагането на нови правила за атестация в университетите -

Зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) инициира анулация на замисленото от министъра на образованието акад. Николай Денков силово налагане на нови правила за препоръка на преподавателите върху университетите.

Тази заран тя внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в частта, която обвързва разпределянето на 20 милиона лв. в допълнение за заплати на преподавателите против изискването университетите да трансформират разпоредбите си за атестиране на преподавателите в унисон с препоръчаната от Денков нова методика. Тя към момента е план за Решение на Министерския съвет, чието отдръпване желаеха редица университети. Вчера , чийто учител е и самият Денков.



Добри или неприятни, нови правила не може да се постановат с " извиване на ръце ", т.е. " ще ви дадем пари, само че единствено в случай че си измененията разпоредбите ", безапелационни са в университетите. Подчертават, че еднократното разпределяне на сума за заплати не може да бъде обвързано с смяна на правила, които се допуска да се ползват дълготрайно, а също - че е нелегално Министерският съвет да им постанова правила за атестиране, така съгласно Закона за висшето обучение (чл. 57) те имат правото сами да дефинират разпоредбите си. Съмняват се, че това е в прорез и с Конституцията на Република България, която им дава академична автономност.



Сегашният текст на противоречивия параграф 17 от Закона за държавния бюджет гласи:

" § 17. Средствата по член 1, алинея 5, ред 2.9. (20 млн. лева за в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав в държавните висши училища) се дават на държавните висши учебни заведения като дотация за прехрана на образованието, над образуваната по член 91, алинея 1, т. 1 от Закона за висшето обучение, след привеждането на критериите и индикаторите в правилниците им за атестиране на университетския състав в сходство с методика, избрана с акт на Министерския съвет, и се разпределят въз основа на получената сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, по професионални посоки за всяко висше учебно заведение. В период до 30 април 2022 година Министерският съвет по предложение на министъра на образованието и науката приема критериите и индикаторите по изречение първо. "



Предложената от Митева и депутати от Има Такъв Народ редакция е текстът за методиката да отпадне и параграфът да стане: " Средствата по член 1, алинея 5, ред 2.9. се дават на държавните висши учебни заведения като дотация за прехрана на образованието, над образуваната по член 91, алинея 1, т. 1 от Закона за висшето обучение, след привеждането на критериите и индикаторите в правилниците им за атестиране на университетския състав в сходство със Закона за висшето обучение ".



Мотиви

Мотивите на Митева и подписалите законопроекта депутати са:

" С параграф 17 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година се отпускат спомагателни средства за увеличение на възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения. Същевременно даването на средствата се слага под изискване - критериите и индикаторите в правилниците за атестиране на университетския състав да се приведат в сходство с методика, избрана с акт на Министерския съвет. Разпоредбата е импортирана сред първо и второ гласоподаване от народни представители и видно от техните изявления в съвещанието на Комисията по бюджет и финанси от 18 февруари 2022 година задачата е тези средства да бъдат дадени въз основа на покритие на качествени индикатори, избрани от самоуправляващите се университети и съгласувани с методика. На съвещанието на Комисията по бюджет и финанси текстът е допълнен с ново второ изречение, което в несъгласие с изречение първо дефинира, че индикаторите и критериите към този момент не би трябвало да се дефинират от самите самоуправляващи се университети, а от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието.

С сегашния законопроект се отстранява зародилото несъгласие сред фрази първо и второ от признатата норма в параграф 17 и се препраща към Закона за висшето обучение. Отстранява се подозрението за противоконституционност на наредбата с член 53, алинея 4 от Конституцията на Република с оглед нарушение правилото за академична автономност на висшите учебни заведения. Налице е противоречие с член 57 от Закона за висшето обучение, според който индикаторите и критериите се дефинират в правилниците на съответните висши учебни заведения със наложително включен най-малко в закона. По този метод законодателят посредством Закона за висшето обучение дава право на висшите учебни заведения сами да дефинират индикаторите и критериите в сходство със стратегическия им ориентир и витален цикъл на развиване. Недопустимо е на съображение Закона за държавния бюджет (с предложение, направено сред първо и второ гласуване), с акт на Министерския съвет, който даже не е подзаконов нормативен акт, да се дефинират индикатори, критерии и методика, които не са планувани в Закона за висшето обучение и позволяват нахлуване в академичната автономност на висшите учебни заведения.

Законопроектът е нужен, защото средствата, избрани в Закона за държавния бюджет, не може да бъдат усвоени по планувания в параграф 17 ред. Изменението на този параграф е значимо, с цел да се сътвори опция заделените от държавния бюджет целеви средства да доближат до своите получатели, още повече, че променените стопански условия през последните месеци постановат в незабавен порядък индексация на приходите на работещите в системата.

Със законопроекта не се визира пълномощието на Министерския съвет, планувано в член 87, алинея 2 от Конституцията, да изготвя и да внася законопроекти за държавния бюджет в Народното събрание. С този законопроект не се прави смяна в приходната и разходната част на бюджета, в това число не се нарушава салдото на държавния бюджет, а единствено законодателят изправя една позволена от него неточност при приемането на параграф 17 и го привежда в сходство със Закона за висшето обучение. Законопроектът няма никакво влияние върху Закона за държавния бюджет за 2022 година, т.е. не води до смяна на заложеното бюджетно салдо по държавния бюджет за 2022 година, надлежно по консолидираната фискална стратегия за интервала 2022-2024 година Изменението няма независим темперамент по отношение на приходната и разходната част на бюджета и не се отразява на фискалната политика на страната. С него само се уточни съответната норма на параграф 17 за ефикасното му осъществяване и сходство с конституционните повели ".

Под законопроекта и претекстовете са се подписали - с изключение на вносителят Митева - депутатите от Има Такъв Народ Виктория Василева (зам.-председател на ПГ на ИТН), Тошко Йорданов (председател на ПГ на ИТН), Любомир Каримански - ръководител на Комисията по бюджет и финанси, Кирил Симеонов - член на бюджетната комисия и ръководител на Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии, Снежанка Траянска - член на бюджетната комисия, Станислав Балабанов - ръководител на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество, Танер Тюркоглу и Златомира Карагеоргиева-Мострова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР