Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за

...
Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: България има голям потенциал в офшорната вятърна и слънчевата енергия

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който дава отговор за " Зелената договорка ", беше на посещаване в България, с цел да взе участие във форума " Зеленият преход - решения и провокации за България ", проведен от dir.bg и уеб страницата за енергетика, екология и стопанска система 3e-news.net. Конференцията, на която бяха разисквани опциите за страната ни в подтекста на климатичните промени, беше открита от премиера Стефан Янев. След събитието Тимерманс отговори на въпроси на български медии, измежду които и " Капитал ".
Ако бяхте на мястото на българското държавно управление в какъв вид енергетика бихте вложили и по какъв начин бихте я финансирали?

Смятам, че е рационално да се влага в голяма степен във възобновимата сила - слънчева и вятърна. България има огромен капацитет в офшорната вятърна и слънчевата сила. И защото цената на оборудването за тях непрекъснато понижава, това е една интелигентна инвестиция, която да се има поради.

Бих споделил също - обърнете внимание на водорода, защото за индустриализирана страна като България водородната стопанска система има голям капацитет, т.е. " зеленият " водород. Имате доста вятърна и слънчева сила, превърнете я във водород. И по-късно използвайте водорода, с цел да складирате силата или с цел да захранвате металургични фабрики, които не могат да работят единствено на електричество. А по време на самия преход страната ще се нуждае също по този начин от природен газ, с цел да приключи използването на въглищата. Какво е бъдещето на въглищните електроцентрали в България? Много хора зависят от тях и ще изгубят препитанието си след затварянето им.

Трябва да бъдем доста ясни и почтени - в случай че се огледа световното развиване, освен в Европа, въглищата са на път да си отидат като източник на сила. Просто към този момент не са преференциални. Ако обърнете внимание какво се случва на пазарите, на доста места въглищата са добивани с доста дотации. Това, което би трябвало да създадем, е не да продължаваме да приказваме дали въглищата са на път да си отидат, а да стартираме да приказваме по какъв начин да предложим по-добри вероятности за добиващите въглища региони в бъдеще - къде ще бъдат работните места и по какъв начин да бъде структурирана стопанската система. И най-хубавият метод да научим това е от хората в тези райони.

Повечето от тези райони имат проекти за бъдещето без въглища и имат визия къде ще бъдат работните места - дали във водородната стопанска система, или в автоиндустрията, или в хай-тек бранша. Има голям брой благоприятни условия, само че би трябвало да се активизираме в този момент, да изготвим проекти и да влагаме в тях. И да използваме европейски средства, с цел да реализираме тези цели. Каква е вашата прогноза за годината на затваряне на тези електроцентрали у нас?
Занимавам се с това от няколко години и научих едно нещо - да не върша прогнози за годината. Защото това е гъвкава цел. Не става въпрос единствено за работата на държавните управления, а и за развиването на пазарите, а то е непредвидимо, както виждаме в този момент с високите цени на силата. Германия има съглашение да приключи използването на въглища до 2038 година, други страни - до 2035 година Плановете са разнообразни, само че не са издълбани в камък, тъй като в това време обстановката може да се промени. Разбрах, че българското държавно управление също е определило цел (2040 година - бел.ред.), която аз почитам. Важното тук е, че има цел, която споделя: Трябва да извадим от приложимост въглищата. Преди няколко години никой нямаше да го каже, само че действителността в този момент е такава и хората го схващат. Не съм срещу тези цели. Всъщност правя оценка обстоятелството, че има цел. Но би трябвало да признаем обстоятелството, че тя може да се промени в годините поради развиването на пазара и други фактори. Какво ще кажете на протестиращите?
Надявам се те да се включат по един разумен метод в полемиките. Те просто споделят: " Не, не, не! Това, което вършиме, ще ни остави на мрачно, живеещи в пещери и хранещи се с трева. " Но това са глупости. Има ярко бъдеще без въглища, би трябвало обаче да го организираме и да изготвим проект. Искам профсъюзите да бъдат част от тези проекти. И в случай че единствено повтаряш " не ", в случай че единствено отхвърляш, в случай че единствено казваш на членовете си, че постоянно ще има въглища, не си почтен.

Трябва да бъдеш почтен, че ще пристигна време без въглища и би трябвало да се подготвим за това. Трябва да го създадем взаимно с профсъюзите, с проекти, които те могат да одобрят, тъй че да знаят, че служащите ще бъдат професионално пренасочени и ще имат по-чисти и по-здравословни работни места. Никой в тази страна ли не приказва за обстоятелството, че толкоз доста хора умират прибързано поради неприятното качество на въздуха? Никой ли не приказва, че България е на 22-о място по замърсен въздух в света? Не желаете такова бъдеще за себе си. Погледнете на открито какъв брой хубава е тази страна. Не желаете хора да умират прибързано поради неприятния въздух. И това няма да е по този начин, в случай че се променим.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Политика 1 Икономика 2 Компании 3 Коментари и разбори Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който дава отговор за " Зелената договорка ", беше на посещаване в България, с цел да взе участие във форума " Зеленият преход - решения и провокации за България ", проведен от dir.bg и уеб страницата за енергетика, екология и стопанска система 3e-news.net. Конференцията, на която бяха разисквани опциите за страната ни в подтекста на климатичните промени, беше открита от премиера Стефан Янев. След събитието Тимерманс отговори на въпроси на български медии, измежду които и " Капитал ".
Ако бяхте на мястото на българското държавно управление в какъв вид енергетика бихте вложили и по какъв начин бихте я финансирали?
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР