Законови промени, които да облекчат инвестиционния процес, предложиха браншовите организации

...
Законови промени, които да облекчат инвестиционния процес, предложиха браншовите организации
Коментари Харесай

Архитекти и строители предлагат законови промени за облекчаване на инвестиционния процес

Законови промени, които да облекчат капиталовия развой, предложиха браншовите организации в архитектурата и строителството. Разработен е план на кодекс, който сплотява тематиките на главните закони в този бранш - за районното развиване, за устройство на територията, за застрояването на Столичната община, на Черноморското крайбрежие и др.

Проектът за кодекс ще бъде подложен на необятно професионално и публично разискване, след което ще бъде импортиран за обсъждани в Министерството на районното развиване и благоустройството.

" Предлагаме две нови основни етапи на планиране: " капиталов план за одобрение " и " капиталов план за осъществяване на строителството ", изясни проф.арх.Борислав Борисов, ръководител на Координационния съвет на браншовите организации.

Първата фаза ще е с понижен размер и наличие и по този начин ще се облекчава работата на обществените администрации от несвойствени функционалности. Става въпрос да отпадне внасянето на купища ненужни чертежи на хартия. Втората фаза ще включва всички елементи на плановете, с цел да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. " Предлагаме тази фаза да бъде на регистрационен режим, а не на позволителен. Всеки деен член на браншова организация да може да носи тази отговорност. Тук е мястото на основния архитект, който да поеме своята функционалност ", изясни проф.Борисов.

Корупционните практики ще се лимитират с усъвършенстването на процедурите и разтоварването на администрацията от несвойствените действия, считат от сектора. В тази посока би трябвало да се постанова дигитализацията на услугите в архитектурно-строителния бранш.

Браншът афишира още няколко целта: възстановяване на успеваемостта и периодите на обмисляне в сектора; гарантиране на експертен метод, гласност и прозрачност; въвеждане на единна осведомителна система, списък и дигитализация; стимулиране на капиталовата интензивност в синхрон с положителните европейски практики.

Ново районно разделяне на страната предлага Координационният съвет. Сега те са шест, а концепцията е те да се свият до четири: Западен, Мизия, Тракия и Черноморски.

" Предложенията на Координационния съвет съответстват с политиките в бранша, контрактувани в съдружното съглашение на държавното управление. Браншовите организации са отворени за разговор и оферират да спомагат с експертиза за рационализиране на законодателството ", разяснява арх. Владимир Милков, ръководител на Камарата на архитектите в България.

Координационният съвет е основан през есента на 2020 година за да сплоти браншовите организации по основните тематики на архитектурно-строителния бранш. В него вземат участие Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите -консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР