Законопроект на ГЕРБ премахва текстовете от Закона за здравето, които

...
Законопроект на ГЕРБ премахва текстовете от Закона за здравето, които
Коментари Харесай

Премахват задължителната хоспитализация за определени групи с КОВИД


Законопроект на ГЕРБ отстранява текстовете от Закона за здравето, които регламентират болнично лекуване на инфектираните с ковид. Става въпрос за промени, импортирани в петък следобяд от ръководителя на здравната комисия в Народното събрание и началник на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, написа „ Дневник “.

Предлага се от в този момент настоящия закон да отпадне формулировката, че болните от заразни заболявания, в това число и COVID-19, подлежат на " наложителна изолираност и/или болнично лекуване ". Проектът планува да остане единствено " наложителната изолираност ". Мотивът на Дарикова - " прецизиране на разпореждания във връзка с съществуващото условие за наложително болнично лекуване ".

И сега законът не регламентира по кое време инфектиран с ковид предстои на болнично лекуване, а това става със заповед на здравния министър, която стъпва на закона. Според последната, издадена на 22 октомври т.г., " наложителна изолираност и/или болнично лекуване " подлежат пациентите със зной и затруднено дишане, инфектираните на възраст над 60 година и хронично болните.

Предложените промени плануват опция районните здравни инспекции да могат да постановат карантина посредством позвъняване по телефона, есемес или известие по електронната поща. За това настояха здравните инспектори в София, които сега са доста натоварени, а би трябвало да носят предписанията за карантина на адрес.

Предлага се още при изключителна епидемиологична конюнктура здравният министър да може да постанова възбрана за експорт на лекарствени артикули за облекчаване на потребностите в страната. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хиляди лева, а при наново нарушаване - от 100 до 150 хил.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР