Законодателната техника пада много сериозно надолу като качество през последните

...
Законодателната техника пада много сериозно надолу като качество през последните
Коментари Харесай

Адв. Кашъмов: Отнемането на кола е наказателна репресия, обратна на човешката логика

Законодателната техника пада доста съществено надолу като качество през последните години, не се съблюдават разпоредбите за наложителното публично разискване и бистрота на законодателния развой и се одобряват неуместни промени, които ще вкарат проблем. Това е изводът на юрист Александър Кашъмов по отношение на последните промени в Наказателния кодекс, които плануват на водачи, използвали алкохол или опиати, да бъдат отнемани транспортните средства.

В утринния блок на Нова телевизия Кашъмов сподели, че съгласно него отнемането на автомобил не е съответна мярка и е редно то да бъде сменено с една ефикасна санкция.

" Много е значимо нашите политици да схванат, че наказателно-правната политика се работи първо в Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването - те би трябвало да разработят плана, да го предложат на разискване със заинтригуваните и с професионалните групи и по-късно, да се върви към Народното събрание, за втори стадий на разискването. Тогава ще имаме доста по-точни текстове. ", сподели юристът.

По проблема с отнемането на колите на провинилите се водачи, той даде три хипотези, демонстриращи неравнопоставеността на наказването.
Ако съзнателно се аргументи телесна щета или гибел (на пътя), въобще няма такова лишаване.Ако при несъобразителност се аргументи гибел или телесна щета даже на повече от едно лице, има опция съдът да отнеме колата.А в тази ситуация, когато официално има алкохол или наркотични субстанции в кръвта на лидера, наложително следва лишаване на автомобила.
" Това демонстрира противоположна на естествената човешка логичност наказателна принуда ", сподели още адв. Кашъмов.

За да илюстрира ниското качество на работата в Народното събрание, юристът даде образец и с глупостта на текстове, които са обсъждани в пленарната зала, само че, в последна сметка, не са били признати.

" Имало е предложение, с изключение на лишаване на автомобила, той да бъде и спиран от придвижване за период от 3 години. Тоест, да накажем автомобила, който е неодухотворено създание, въпреки всичко! ", иронизира депутатите Кашъмов.

" Стойността на другите транспортни средства е друга и в случай че ние приказваме за санкция като глоба, би било доста по-адекватно, тя да се постанова навременно. ", сподели юристът. Той разяснява и обстановката, при която водач на камион бъде хванат да кара след приложимост на алкохол или наркотични субстанции:

" Например, при произшествие с тир, защото водачът не е негов притежател, лидерът ще би трябвало да заплати равностойността му. Сериозно ли приказваме?! Това нарушава негови съществени човешки права по Европейската спогодба за правата на индивида. "

Според Александър Кашъмов проблематиката е комплицирана и преди да се премине към промени в Наказателния кодекс, се изисква прелиминарен разбор.

Той неколкократно акцентира нарушените положителни практики:

" И при тези ремонти единствено две оферти са от страна на Министерския съвет. Другите са на народни представители, изпаднали в креативен обстановки и решили на коляно да напишат текстове. "

Кашъмов даде образец и с опорочаването на други ремонти:

" Дори и текстове, импортирани след публично разискване, от държавното управление, които чакахме години наред като тези за свободата на словото - става дума за това, че само в България клеветата против държавници и политически лица се наказваше по-тежко - в този момент, след присъди в Страсбург и така нататък, бяха импортирани тотално окепазени промени ".

В момента квалифицираната клюка, от която са настъпили тежки последствия, се санкционира с най-малко 500 лв. санкция, а елементарната клюка с най-малко 3000 лв.. За страдание народните представители са работили с зала без да мислят. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР