Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

Цачева: НС ще избира Комисията за борба с корупцията

Законът за противодействието на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество ще е приоритет за есенната сесия на Народното събрание. Финалното разискване следва на 1 септември от 11 часа. Предвидено е комисията, която ще ревизира случаите на корупция да бъде групов орган, избиран от Народното събрание. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на правораздаването Цецка Цачева.

По думите ѝ в плана, който левицата счита да преглежда, комисията ще бъде еднолично ръководена от ръководителя, посочен от президента и по тази причина не поддържа подобен вид. В държавния план не се планува комисията да има проверяващи функционалности, а единствено ще подава сигнал до способените институции, изясни още Цачева.

"Акцентирали сме върху антикорупционната тактика, която е призната, тактика за правосъдна власт като сме стъпили на двата предишни законопроекта, известни като законопроектите "Кунева ". Постарали сме се да отстраняваме противоречивите пунктове, които не срещнаха поддръжката на народните представители на 43-ото Народно събрание. Разширен е кръгът на лицата, по отношение на които ще работи този закон. Принципите с тези, които подсигуряват бистрота, почтеност и паритет при навлизането на персоналната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи “, добави тя.

Цачева разясни още, че ръководителят ще се избира по предложение на другите парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

"Не виждаме направена предварителна оценка а влияние на този законопроект на Българска социалистическа партия и какво се цели с него. Там предлагането е за основаване на едноличен орган. Нова организация ще се управлява от ръководител. Няма съответни функционалности. Превръща се в едноличен орган, където липсва обществена процедура за избирането на ръководителя “, сподели още Цецка Цачева.

По думите ѝ в компетенциите на ДАНС се планува да бъде интегрирана в новия орган.

Цачева оцени мандата на Висш съдебен съвет като сложен. "Има напрежение, на всички е известно. Дори с опит за привикване на изключително съвещание не се реализира това. Остана доста малко от времето. До 3 октомври е мандатът на този състав. По-голяма част от членовете са ясни. Има две кандидатури, следва да забележим “, добави тя.

За сигурността в пандизите тя сподели, че се поставят старания и по линия на законодателството и дейности за възстановяване изискванията, а титуляр ще бъде определен след летните месеци.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР