Заключителната декларация на Групата на 20-те най-големи икономики (Г-20) в

...
Заключителната декларация на Групата на 20-те най-големи икономики (Г-20) в
Коментари Харесай

Лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 разгневи Киев

Заключителната декларация на Групата на 20-те най-големи стопански системи (Г-20) в Индия разгневи Киев поради отхвърли да осъди Москва за експанзията ѝ против Украйна.

Осемнадесет месеца след пълномащабното навлизане на Русия Украйна се пробва да набере инерция в контраофанзивата, която се организира на три фронта.

" Благодарни сме на сътрудниците, които се пробваха да включат мощни формулировки в текста ", написа във Facebook представителят на украинското външно министерство Олег Николенко .

" Въпреки това, във връзка с съветската експанзия против Украйна, [Г-20] няма с какво да се гордее ", добави той.

Окончателната декларация разкри острите различия на 20-те във връзка с съветската инвазия в Украйна. Домакинът Индия съумя да накара участниците да се съгласят с окончателното изказване единствено откакто смекчи формулировката за войната на Москва против съседката ѝ.

В изказването се приказва за " човешкото страдалчество и спомагателните негативни последствия от войната в Украйна ", само че не се загатва нахлуването на Русия.

" Всички страни би трябвало да се въздържат от опасност или потребление на мощ за придобиване на територия (...) на която и да е страна ", се споделя в декларацията.

" Използването или опасността за потребление на нуклеарни оръжия е неприемливо ", написа още в документа, който се базира на Устава на Организация на обединените нации.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че блокът не се е отказал от нито една от позициите си и добави, че фактът, че Москва е подписала съглашението, е значим.

Шолц изрази утвърждението си, че в декларацията се акцентира " териториалната целокупност " на всички страни, макар че документът не осъжда категорично Русия за нахлуването в прилежаща Украйна.

" Възможността, която имаме, е текст или липса на текст, и съгласно мен е по-добре [да имаме] текст. Поне в случай че те [руснаците] не го изпълнят, ще знаем още един път, че не можем да разчитаме на тях ", сподели дипломатът.

Консенсусът пристигна изненадващо, защото групата е надълбоко разграничена във връзка с войната в Украйна. По-рано западните страни упорстваха за мощно наказание на Русия в лидерската декларация, до момента в който други страни упорстваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни стопански въпроси.

В декларация се приканва и за използване на черноморската самодейност за безвреден транспорт на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се отдръпна от съглашението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните претенции за използване на редом съглашение за облекчение на разпоредбите за съветския експорт на храни и торове.

Двудневната среща на върха на Г-20 се организира в Индия. В събота групата одобри Африканския съюз (континентална организация от 55 страни членки) за непрекъснат член. Сред членовете на групата са още Съединени американски щати, Китай и Русия, само че на форума не участват водачите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин ..

Г-20 съставлява към 85% от международния Брутният вътрешен продукт, повече от 75% от международната търговия и към две трети от популацията на планетата. С приемането в групата на Африканския съюз цифрите ще се усилят още повече.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР