Загубата на Y хромозомата в определени клетки би могло да

...
Загубата на Y хромозомата в определени клетки би могло да
Коментари Харесай

Загубата на Y хромозомата може да обясни защо някои мъже умират по-рано от жените

Загубата на Y хромозомата в избрани кафези би могло да изясни за какво мъжете умират приблизително 5 години по-рано от дамите в Съединени американски щати. Според ново проучване, оповестено в Science, последователното изгубване на тази хромозома с течение на времето води до нарушавания по сърдечната тъкан и усилва възможностите за смъртоносна сърдечна непълнота.

„ Мъжете умират по-бързо от дамите – изключително след 60-годишна възраст. Сякаш те остаряват биологично по-бързо “, споделя Кенет Уолш, един от създателите на проучването. „ Новото проучване хвърля повече светлина върху това за какво мъжете живеят по-кратко от дамите. “

Всички хора имат 23 двойки хромозоми. 22 от тях са автозоми, което значи, че наподобяват по един и същи метод и при мъжете, и при дамите. Останалите двойки са така наречен полови хромозоми – те включват две X хромозоми при дамите и една Y при мъжете.

С течение на времето обаче мъжете губят своята Y хромозома в някои кафези. Това, наподобява, се случва доста по-бързо в кафези, които се подменят относително постоянно – да вземем за пример кръвните. Предишни проучвания демонстрират, че съществува евентуална връзка сред загубата на Y хромозомата и обвързваните със гибелта патологии и гибел при мъжете, въпреки че точният механизъм, изравен в основата ѝ, бе неразбираем. Досега.

За да проучат по-подробно този въпрос, учените употребяват генетичната „ ножица “ CRISPR, с цел да отстранят Y хромозомата от клетките в костния мозък на мъжки мишки. В резултат на това телата на гризачите стартират да създават бели кръвни телца без Y хромозома. Част от тях доближават сърцето на животните и задействат „ профибротична сигнална мрежа “.

Това от своя страна усилва фиброзата – или нарушаванията по структурата на тъканта – в границите на сърцето. Т.е. понижава сърдечно-съдовата активност и обрича мишките на ранна гибел.

Авторите на проучването акцентират, че „ тъканната фиброза е един от отличителните белези на остаряването и способства за до 45 % от смъртните случаи в развитите страни. “ Фактът, че техният опит провокира фиброза при мишки, подсказва, че доста от тези смъртни случаи евентуално в действителност са свързани със загубата на Y хромозомата.

За да ревизират по какъв начин тъкмо това се отнася и за мъжете, откривателите проучват данни от биобанката на Англия и откриват, че загубата на Y хромозома се асоциира с по-висок риск от сърдечно-съдови болести и гибел.

Как една цяла хромозома може да изчезне просто по този начин? Уолш отбелязва, че „ с напредъка на възрастта ДНК-то на всички наши кафези натрупва неизбежно разновидности. Това включва и загубата на цялата Y хромозома при избрани кафези в мъжкото тяло. Тялото съставлява самобитна мозайка от разнообразни добити разновидности и знанието ни за това хвърля повече светлина върху болести, свързани с остаряването, както и върху самото остаряване. “

Да, звучи притеснително. Учените обаче означават, че когато мишките са инжектирани с антитяло, което блокира интензивността на белите кръвни телца, сърдечната дисфункция е облекчена. Това от своя страна значи, че можем да създадем лекарство, което да лекува фиброзата и което да ограничи възможностите на мъжете да развият смъртоносни сърдечно-съдови болести.

Едно такова лекарство, наречено пирфенидон, към този момент е утвърдено от Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати за лекуването на фиброза в белите дробове. Нужни са обаче още проучвания, които да открият дали то може да смекчи резултатите от загубата на Y хромозомата.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР