Загубата на обоняние като че ли се превърна в нещо

...
Загубата на обоняние като че ли се превърна в нещо
Коментари Харесай

Загубата на обоняние - най-важното, което трябва да знаем за това смущение

Загубата на подушване сякаш се трансформира в нещо обикновено от началото на COVID-19 пандемията. Оказва се обаче, че това е разстройване, което в случай че не отшуми до две седмици, би трябвало наложително да се лекува. В противоположен случай човек рискува да загуби тази част от сетивните си чувства вечно. Това споделя експертът по отоневрология в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " доцент доктор Тодор Широв. УНГ клиниката на столичната болница, която е най-голямата в България, е едно от дребното места в страната, което разполага със специфичен уред за тестване на обонянието.

Как става самото тестване? В апарата има шест банки с разнообразни вещества с присъща и позната за всеки миризма. Той е по този начин калибриран, че може да подава избран размер от всеки мирис в наконечници, които се слагат пред носа на пациента. В взаимозависимост от концентрацията, която усеща болният, лекарите преценят дали и до какъв брой е повредена способността за чувство на миризми. Обонянието, както всички сетива, има два аспекта: предел на чувство и предел на различаване.

" Прагът на чувството се включва, когато пациентът споделя, че има някаква миризма, само че не може да реши каква е. Това е функционалност на рецепторите на носа. А когато каже: " Да, чувствам, че мирише на роза " - това е към този момент централна функционалност – мозъкът разпознава миризмата ", споделя доцент доктор Широв.
Самомасаж на биоактивни точки на лицето
Чрез сравнението на тези два прага лекарите преценят дали става въпрос за увреждане на периферните рецептори на носната лигавица или за засягане в мозъка. А от това зависи по-нататъшното лекуване. COVID-19 не е единствената причина за загубата на подушване. Това може да се случи и в резултат на банална вирусна зараза.

" Разликата е, че при COVID-19 процентът на засегнатите е доста по-голям – сред 40 и 60%, до момента в който при елементарните вирусни инфекции не повече от 1-2 % от хората губят обонянието си ", разяснява отоневрологът.

Вижте какво още споделя доцент доктор Тодор Широв в
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР