Загиналият в Стара планина турист е 26-годишния лекар Марио Шкодрев.

...
Загиналият в Стара планина турист е 26-годишния лекар Марио Шкодрев.
Коментари Харесай

Загиналият турист в Стара планина бил лекар, подценил условията и надценил възможностите си

Загиналият в Стара планина екскурзиант е 26-годишния доктор Марио Шкодрев. Той е подценил изискванията в планината и е надценил личните си благоприятни условия.

Това мнение изрази по телефона за БТВ шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев. „ Знам, че е направил неточност, като е тръгнал доста късно – към 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае сред 3 и 4 часа според от атмосферните условия. Въпреки предизвестията на хижаря на хижа „ Добрила”, той си е подхванал това, което си е наумил”, уточни Нешев. „ Според нас не е имал късмет и още първата нощ и заран се е случило всичко”, добави той.

По думите му от самото начало на акцията във високите елементи на планината температурите са били много под нулата, със мощен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната завивка е 30-50 см. Нешев добави, че това е била една от най-тежките акции за избавителните през този сезон, с доста неразбираеми моменти, малко информация и тежки условия в планината.

„ Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено тъкмо от кое място първоначално в посока хижа „ Амбарица”. Постепенно успяхме да съберем повече информация, в това число и посредством мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на процедура имаше един контакт с него към 22:30 ч. посредством 112. При доста неприятна връзка успяхме да разберем единствено, че е добре, че не мръзне и не е влажен. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и по този начин и не получихме повече опцията да приказваме с него”, описа Нешев.

„ Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че в действителност е тръгнал от хижа „ Добрила”, което беше изненада за нас, тъй като ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа „ Хубавец”. Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме напъните си в нов регион, който на процедура ни докара до намирането на тялото му”, сподели още шефът на Спасителната работа.

„ Това, което ни забави и затрудни, беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, въпреки това, последният му есемес до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите – едните от юг, другите – от север, което значително забави операцията”, означи той.

Колеги на Шкодрев от Александровска болница обявиха, че той е бил доста чист и сърдечен човек. "Душата на отделението. Изключително положителен и добродушен човек. Той е изгубил родителите си още като дребен, само че това не му е попречило да стане прелестен човек. Обмисляме вид да организираме стипендия на негово име ", разкриха лекари от болничното заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР