Загиналият в боевете за Украйна бесарабски българин Иван Минков е

...
Загиналият в боевете за Украйна бесарабски българин Иван Минков е
Коментари Харесай

Загиналият бесарабски българин в Украйна е бил затрупан жив

Загиналият в боевете за Украйна бесарабски българин Иван Минков е лежал 4 часа под парчета, откакто неговата част била бомбардирана. Заради бойните дейности другарите му не съумели да го спасят.
20-годишният мъж загуби живота си при отбраната на Чернигов. Жителите на родното му място го посрещнаха като воин, паднали на колене.
Етническият българин Иван Минков е умрял в пердах за Украйна
В родното село на Иван – Чушмелия или Криничное, е почнала самодейност да кръстят на негово име улица, описа кореспондентът на bTV Таня Станева. Младежът самичък взима решение да отиде на фронта. Иначе е имал своите фантазии, както всички младежи - да сътвори семейство, само че ориста му се стича по различен метод.
Заради бойните дейности е било невероятно да бъдат открити тленните му остатъци. Това става едвам след отдръпването на съветските сили от Северна Украйна месец след неговата крах.
През това време неговите близки са били в незнание за ориста му и са го издирвали, тъй като се е водел за липсващ и се е предполагало, че може да е попаднал в съветски плен, споделя Станева.
Иван не е единственият бесарабски българин, който се бори сега в Украйна. Около 300 наши сънародници от Болградска област са се присъединили във военните дейности. Един от тях даже сега се бори в Мариупол.
Има информация и за други починали бесарабски българи, само че към този момент не може да бъде доказана.
„ Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме в профил. Ние сме надалеч и от събитията – в южната част на Украйна, а в този момент Иван почина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, само че сме и украински жители. Много хора се записаха доброволци освен в териториалната защита, само че отидоха и на фронта “, споделя Таня Станевa.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР