Задвижваният с биометан трактор T7 може да направи земеделието много

...
Коментари Харесай

Британски фермери използват трактор с гориво от кравешка тор


Задвижваният с биометан трактор T7 може да направи земеделието доста по-екологично
(снимка: New Holland)

Производител на селскостопанска техника създаде трактор, който се задвижва с гориво, направено от кравешка тор. Машината-чудо на New Holland работи с полутечен био метан, създаван елементарно от кравешката тор.

Използването на скотски боклуци може да донесе редица изгоди за фермерите, включително понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата, понижаване на налозите върху замърсяването на околната среда, икономисване на скъпо дизелово гориво и преход към самодостатъчен стопански модел.

И, което е доста значимо, нововъведението на английските фермери може да избави популацията на кравите от офанзивите на „ зелени ” деятели, които зачестиха в последно време и не сортират задачите си. Дори галериите с картини на известни художници станаха обект на набези от еко-активиститите.

Твърди се, че тракторът T7 с мощ 270 к.с. не отстъпва по продуктивност на общоприетите дизелови машини. Иновативната технология е създадена от английската компания Bennamann, която повече от десетилетие се занимава с проучвания и разработки в региона на производството на биометан.

Процесът е следният: кравешката тор от стадо от 100 животни се трансформира в гориво, наречено „ летлив метан ”, с потребление на особено съоръжение. Монтираният на трактора криогенен контейнер поддържа метан в течна форма при температура от -162°C.
още по темата
Работата с метан обезпечава на трактора същата мощ като дизеловото гориво, само че при доста понижени излъчвания. По време на пилотния тест във плантация в Корнуол въглеродните излъчвания са паднали от 2500 на 500 метрични тона единствено за година.

„ Задвижваният с полутечен природен газ трактор T7 е същинска стъпка към въглероден неутралитет в световната селскостопанска промишленост и реализирането на кръгова стопанска система ”, споделя Крис Ман, съосновател на Bennamann. Компанията изследва способи за по-широко потребление на технологията и се надява, че един ден тя може да се употребява за зареждане на електрически транспортни средства в селските региони.

LEP, организация за партньорство на локалните компании от Корнуол, където е седалището на Bennamann, и островите Сили съфинансира проучване за излъчванията на метан. Проучват се актуалните излъчвания от уреди като млечни ферми и пречиствателни станции за отпадъчни води. Ще бъде проучена и евентуалната приложимост на биометан като гориво за превоза и селското стопанство.

„ Ако успеем да създадем нашата селскостопанска промишленост енергийно самодостатъчна на фона на растящите индустриални разноски и цените на силата, като в същото време понижим излъчванията, тогава можем да генерираме голям стопански напредък за селските общности и да подобрим продоволствената сигурност ”, споделя ръководителят на LEP – Марк Дъдридж.

Заслужава да се означи, че капацитетът на тази технология не се лимитира до селското стопанство или до избрани географски райони. Това е световна самодейност, която може да има голямо влияние по целия свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР