Задаващите се празници винаги отприщват желанието на българина да изпраща

...
Задаващите се празници винаги отприщват желанието на българина да изпраща
Коментари Харесай

Келепир! Ракия и цигари за Англия, туршия за Кипър и Малта

Задаващите се празници постоянно отприщват желанието на българина да изпраща или да изнася разнообразни хранителни запаси зад граница. Проучване на Lupa.bg демонстрира, че най-конвертируемата стока е ракията. Традиционната ни напитка е най-често срещаната в багажите на нашенеца, откакто думите Коледа и чужбина се вплетат в едно изречение.

Ракията се изнася поголовно най-много от тези, които живеят и работят в чужбина, или пък просто отиват на посетители. Съчетано с всичко това, българинът избира и да припечели някой различен лев, с цел да избие разноските. Тогава на сцената излизат и цигарите, които се изнасят за Англия, а там се препродават на много по-висока цена, в сравнение с костват у нас. Най-често, в случай че кутия цигари коства тук 5,20 лв., тас се продава отново за толкоз, само че в паунди и келепирът е извънреден.

Такъв е и случаят от предни дни, когато мъж се опита да прекара през граница 20 литра ракия и 1160 кутии цигари! Пратката трябвало да мине като регистриран багаж на летището във Варна, а полетът бил за Лондон. Търговецът споделил, че няма какво да заявява и опитал да прекара два куфара с двете артикули, само че митничарите го спипали. Съставен му е акт, а цигарите и ракията са конфускивани.

Това е най-голямото количество алкохол, открито в багаж на пасажер на Летище Варна през тази година. Рекордното количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари в пътнически багаж беше намерено от митническите чиновници на пункта през месец октомври т.г. в багажа на български жител, пътуващ за Хамбург.

Само от началото на месец август насам конфискуваните цигари от митническите чиновници на летището при инспекции на пасажери по интернационалните линии са 267 520 къса (13 376 кутии), като количеството е по-голямо от арестуваните цигари на Летище Варна през цялата предишна година. Иззетите цигари са най-вече с български акцизен бандерол, само че са пренасяни в нарушаване на акцизното и митническо законодателство и евентуално с комерсиална цел поради по-високите им цени в други страни.

Друго нещо, което се изнася най-често за дестинациите към Кипър и Малта, е царската туршия и киселите краставички. Оказа се, че там няма такива благинки, а българинът не може без да пие ракия с уместно мезе. Най-често стоката се придвижва непосредствено в пластмасови бидончета, които минават през летището като регистриран багаж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР