Задава се непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя

...
Задава се непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя
Коментари Харесай

Смъртта на Пригожин премахва един проблем за Путин, но може да му отвори други

Задава се непредвидима битка за контрола върху голямата икономическа империя " Вагнер "

Смъртта на наемническия началник Евгений Пригожин в пламъците на самолетна злополука укрепва позициите на Владимир Путин в краткосрочно бъдеще, като отстранява една авторитетна фигура, която оспорваше престижа на съветския президент и заплашваше да направи по този начин, че той да наподобява слаб.

В същото време обаче Путин се лишава от мощен и остроумен състезател, който потвърди, че е потребен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше съветските интерес в Африка.

След 24 часа на безмълвие Путин изрече " откровени съболезнования " на фамилиите на десетте души на борда на авариралия северно от Москва аероплан и отдаде дължимото на " надарения предприемач " Пригожин. Така и към момента не е ясно каква е повода самолетът да падне от небето. Путин даде обещание цялостно следствие, само че резултатите от него надали ще трансформират необятно настанилото се разбиране, че Пригожин е погубен от възмездие за протеста му в края на юни. 

Съединени американски щати преглеждат редица версии за повода за рухването на самолета, в това число и поразяване от ракета земя-въздух, сподели за Ройтерс американски представител, без да бъде назван. Според анализатори догатката, че Кремъл е намесен, в действителност може да обслужи задачите на Путин.

" Каквито и да са аргументите за самолетната злополука, хората постоянно ще я одобряват като акт на отмъщение и отплата, а Кремъл няма да поставя особени старания да промени тази визия ", отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика " Р.Политик " (R.Politik).

" От позиция на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, гибелта на Пригожин би трябвало да е за урок на всички негови потенционални почитатели ", добавя тя.

Грешно съмнение

Катастрофата е тъкмо два месеца, откакто Пригожин и неговите наемници подвигнаха протест, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си смъкнаха редица самолети на съветските военновъздушни сили и надлежно убиха техните водачи. Путин, който в предишното е приказвал за своята ненавист към предателите, дефинира дейностите през юни като " нож в гърба ".

Откакто протестът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с съветското министерство на защитата, само че другояче продължаваше интервенциите си, като се движеше свободно през границите на Русия макар договорката с Кремъл, по силата на която трябваше да се откри в Беларус.

По думите на Абас Галямов, някогашен текстописец на речите в Кремъл, а в този момент разгласен от Русия за " задграничен разузнавач ", Пригожин е направил неверното съмнение, че е незаместим за Путин заради мащаба и значимостта на своите действия.

Тук става въпрос за огромните интервенции в Африка, където " Вагнер " разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в подмяна на концесии на златни и диамантени мини.

Под прикритието на чисто комерсиална частна интервенция Кремъл използва " Вагнер " да разшири съветското въздействие на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и Съединени американски щати.

Пригожин " е предположил, че Путин няма да рискува всичко това ", сподели Галямов. " (Той) подцени какъв брой е значимо за Путин да изпрати обръщение на всички евентуални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го извършите и след това да останете живи ".

" Игра на тронове "

И въпреки всичко Путин ще заплати някаква цена за гибелта на Пригожин. Според анализаторите се задава непредвидима битка за контрола върху голямата икономическа империя " Вагнер " и е вероятен раздор сред прагматиците, които държат на съдействие с съветското министерство на защитата, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които към този момент изливат гнева си в обществените мрежи.

" Мисля, че значително ще станем очевидци на обстановка на безредие от вида на сериалите " Игра на тронове " и " Семейство Сопрано ", в която ще следим боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на " Вагнер ", споделя Андрю Борийн, изпълнителен шеф на частната разследваща компания за попречване на закани " Флашпойнт " и някогашен чиновник на американското разузнаване.

" По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дълготраен проект ", декларира той.

Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен концерн Кралски институт за сложни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, основана от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

" По този метод Путин губи доста от персоналните контакти, основани и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са нужни за износа на злато и диаманти от страни, подложени на наказания, като Мали и ЦАР ", споделя Рамейни в телефонно изявление за Ройтерс.

Самолетната злополука се случи в същия ден, в който съветските държавни медии оповестиха премахването на някогашния главнокомандващ на съветските елементи в Украйна Сергей Суровикин от поста на началник на съветските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, само че непотвърдени версии гласят, че против Суровикин тече следствие за допустимо съучастничество в протеста на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - считани за най-ефективните реализатори на съветски интервенции във война, в която Кремъл към този момент претърпя доста смущаващи провали - може да ограничи качествата на Москва да организира трайни настъпателни интервенции в идната една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че в случай че Путин в действителност е виновен за гибелта на Пригожин, това демонстрира, че той ползва брутална принуда при всеки случай на противоречие с неговата позиция.

" Путин обаче издава и своята накърнимост, тъй като в този момент той се нуждае от мощ, с цел да репресира тези ултранационалисти, които преди беше кадърен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в обединения. А това не приказва добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък ".

Робeрт Хорват, експерт по Русия в университета " Ла Троб " в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни.

" Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на възмездие от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на " Вагнер " - някои от тях са калени в борби военни ветерани, а други - нарушители с присъди. Другият риск е да се притегли още веднъж вниманието върху популистките акции на Пригожин, който жигосах претекстовете на Кремъл за войната и голямата бездна, отделяща безнаказаните синчета на съветския хайлайф от децата на елементарните хора, които се връщат в ковчези от фронта ", споделя Хорват. 

Източник: Ройтерс, превод Българска телеграфна агенция

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР