Задържането на Бойко Борисов не се прави с цел отвличане

...
Задържането на Бойко Борисов не се прави с цел отвличане
Коментари Харесай

Радев и Нинова: Арестите не са отвличане на вниманието от оръжията за Украйна, Иванов иска да изпратим

Задържането на Бойко Борисов не се прави за похищение на вниманието - в това се сплотиха в обособени изявления президентът Румен Радев и лидерката на Българска социалистическа партия и икономическа министърка Корнелия Нинова. А лайтмотивът - отводът на левицата България да окаже военна помощ на Украйна, за каквато обаче от " Демократична България " се афишират. И това, съгласно ГЕРБ, стои в основата на снощните арести.

Радев бе запитан дали ръководещите се надяват фокусът през днешния ден и на следващия ден да не бъде върху визитата на военния министър на Съединени американски щати Лойд Остин, като упованието е той да упорства България да изпрати средства за противовъздушна защита (ПВО) на Украйна:

" Трябва да питате министър-председателя. Не се меся по никакъв метод в работата на правоохранителните органи ", сподели президентът.

Според него не можем да допуснем България да остане без съответна противовъздушна защита.

" Виждате, че в прилежащи страни падат дронове. Очаквам след срещата с военния министър на Съединени американски щати Министерски съвет да даде ясна информация. Даването на въоръжение е замесване на България във военния спор. " -

Нинова повтори позицията на левицата:

" Ако имате поради под " нещо друго " диалози за експорт на оръжие за Украйна, изрично не оръжие, муниции, артикули с двойна приложимост, изрично " не " е позицията на Българска социалистическа партия. Това е директно замесване на България във войната, не желаеме да ставаме част от войната, желаеме мир, договаряния. "

И акцентира за следващ път, че това би имало тежки последствия за страната ни. Не стана ясно какви.

Не знаех съответно за ареста на Борисов, съобщи Нинова, и акцентира, че от Българска социалистическа партия подлагат на критика ръководството на ГЕРБ от години.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също разяснява задържанията от през вчерашния ден, както и тематиката с отвличането на вниманието с помощта за Украйна. По първата тематика съобщи, че всичко би трябвало да се случва по закон, с цел да се затвори тази страница без реваншизъм. Надявал се, че изпълнителната власт ще потвърди, че смяната не е просто да се арестуват лица, считани за недосегаеми, а че всичко е по закон.

" ГЕРБ не са тъкмо партия, а са една кооперация за осигиуряване на безотговорност на някогашни министри и функционери на властта. Естествено, че в този момент ще истеризират и ще настояват какво ли не, само че е добре да се придържаме към обстоятелствата ", уточни той.

И добави:

" Нашата позиция остава същата - България има директен и насъщ интерес Украйна да успее да се отбрани. Защото в случай че Украйна не успее да се отбрани, ние сме идващите в листата на Путин, който ще покаже на себе си и на цялата международна общественост, че правото на силата важи. Тук в този момент битката е това дали правото на силата важи или важат интернационалните правила. В този смисъл Украйна отбранява с изключение на личната си територия - и нашата. В този смисъл ние би трябвало да окажем всяка нужна помощ, с цел да може тя да успее. Ние ще подкрепим в това число изпращане на оръжие ".

" Ще спорим " - сподели Христо Иванов на въпрос за контрапозицията на Българска социалистическа партия.

Иначе Нинова разяснява и издаването на форсмажор, проблем, който раздели нея и останалите ръководещи в последните дни.

" Българската търговско-промишлена палата издава документ за форсмажор на българските компании. За да пристъпи към сходно деяние, би трябвало да има акт на български държавен орган - министър на стопанската система или Министерски съвет. Аз считам, че в този миг не трябва министър на стопанската система да взема решение еднолично това. Извървяхме пътя, който изисква закона. А той е: правене на предложение, координиране с другите министерства. Коментирахме този случай в Министерски съвет, още преди да го внеса.

Всичко това се прави с една-единствена цел - да спасим българската стопанска система. Обратното значи банкрути, загуба на работни места, безработица и ниски заплати ", отсече тя.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР