Задържаха две длъжностни лица по време на специализирана операция на

...
Задържаха две длъжностни лица по време на специализирана операция на
Коментари Харесай

Задържаха длъжностни лица за замърсяването на язовир „Студен кладенец“

Задържаха две длъжностни лица по време на профилирана интервенция на бранш " Противодействие на икономическата престъпност " в Областната дирекция на МВР-Кърджали по отношение на замърсяването на язовир " Студен бунар " , оповестиха от районния пресцентър на вътрешното ведомство.

При осъществени процесуални дейности е било открито, че компания, преработваща соапщок (отпаден артикул, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла), е изпускала непречистени отпадни води , които са достигали до пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали.

В резултат на това са били засечени повишени индикатори на замърсяване , предизвикващи повреди в станцията . На мястото на произшествието е осъществен оглед и са взети проби от предприятието.

Управителят на сдружението , което прави преработката на продукта, е арестуван за 24 часа . Образувано е досъдебно произвеждане за непозволено ръководство на рискови боклуци, вследствие на което са били нанесени вреди на околната среда. По случая е формирана и инспекция предвид на първични данни, че началник на сдружение, който неведнъж е бил документално сигнализиран за казуса със замърсяването, не е подхванал ограничения за преустановяване на закононарушенията. Длъжностното лице, позволило с бездействието си нанасяне на вреди на околната среда, също е арестувано за период до 24 часа. 

Работата по формираното досъдебно произвеждане не престават бранш " Противодействие на икономическата престъпност " и проверяващ служител на реда в ОД на МВР-Кърджали под наблюдението на Районна прокуратура, прецизират от ОД на МВР-Кърджали.

Проблемът със замърсяването на водоема датира от 18 май, когато за първи път беше открито всеобщо измиране на риба в акваторията на изкуственото езеро. Екоинспекцията в Хасково предприе инспекции, без да може да откри съответния замърсител.

На 11 юли регионалната администрация в Кърджали беше хазаин на работна експертна среща по проблема.   
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР