Задължително трябва да им правителство, защото кризата е ужасяваща. „Сега

...
Задължително трябва да им правителство, защото кризата е ужасяваща. „Сега
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Най-важен е бюджетът за 2022 г.

Задължително би трябвало да им държавно управление, тъй като рецесията е ужасяваща.

„ Сега е моментът за сериозен диалог за страната. Ние сме подготвени за него ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя изясни, че в случай че Народното събрание се образува през втората половина на ноември, ще има доста късо време за приемане на бюджета за 2022 година „ Прави усещане, че никой от политиците, с изключение на Българска социалистическа партия, не приказва за това, а това е въпрос номер едно. Ще имаме месец и в случай че повторим грешката на 46-я парламент да изслушваме служебни министри, да формираме комисии и да губим време, рискуваме да не можем да решим доста съществени въпроси, които връхлитат страната и хората ", съобщи тя.

Лидерът на левицата акцентира, че по тази причина Българска социалистическа партия работи по проект за първите 100 дни от ръководството и бюджета на страната за следващата година. „ Ще изпаднем в обстановката, в която бяхме в предходния парламент - служебният кабинет да внесе актуализация на бюджета, да стартират парламентарните групи разногласия между тях и в последна сметка да затрудним целия развой и не дай си боже да не можем да приемем бюджета за 2022 година Затова занапред настояваме да стартираме диалози по тези въпроси ", изясни Нинова и добави, че най-важният проблем са цените на енергоносителите, на храни и артикули. По думите й този въпрос може да бъде решен и хората да бъдат облекчени единствено с парламентарни дейности.

Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия е подготвена да седне на диалози за понижаване на Данък добавена стойност на енергоносителите. „ Вече в целия свят го вършат като действителна стъпка за облекчение на казуса. Премиерът Педро Санчес в Испания понижи този налог от 5,1% на 0,5% ", даде образец водачът на Българска социалистическа партия. Тя разяснява думите на водачите на новия политически план, че няма да пипат налози: „ Ние считаме, че е неотложно да се понижат налозите сега и предлагаме понижение за идващите 6 месеца, до момента в който се успокоят цените и пазарите ". Нинова акцентира, че е неотложно да се приказва и за помощите към енергийно слабите хора - в Гърция държавното управление е решило 300 kWh сила да бъде отпускано на всяко семейство за сметка на държавния бюджет. „ У нас през това време се мисли кой на какво ще бъде министър, дори основен прокурор назначават от новия план. Това може и да е атрактивно за феновете, само че не е работещо и не е потребно. Не желаеме да сме атрактивни, а потребни с решения. Сега е моментът за диалог ", изясни тя.

Нинова означи, че заради тези аргументи Българска социалистическа партия излиза с предложение за първите 100 дни малко по малко закони и дейности за държавно управление паралелно. Тя напомни, че към този момент 5 години Българска социалистическа партия изготвя и внася проектобюджета на страната, от опит знае по какъв начин се прави, може и е подготвена да го направи, тъй като времето притиска.

На въпрос за предварителните съглашения, които новият план подписва и за какво Българска социалистическа партия не е измежду тези партии, Нинова уточни, че Българска социалистическа партия не желае да подписва такива съглашение преди изборите и ще се яви като коалиция „ Българска социалистическа партия за БЪлгария ". „ След изборите, когато забележим резултатите сме подготвени да беседваме с всеки ", сподели още тя. Според нея е необичайно, че подписват предизборно съглашение без да са посочили стратегия. „ За какво го подписват? Разбрахме единствено, че раздадоха постовете: на „ Изправи се " - общественото министерство, на „ Демократична България " - правораздаването. Не видяхме защо се спогаждат тези хора. Не разбрахме какво ще вършим с работещите хора, със самоосигуряващите се, с туристическия отрасъл, с „ Мариците ", ще има ли нуклеарна енергетика. Няма го този диалог ", разяснява водачът на левицата.

Корнелия Нинова предизвести, че не трябва да се стига до резултатите от 46-я парламент. „ Задължително би трябвало да образуваме кабинет, тъй като рецесията е ужасяваща ", съобщи тя. Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че левицата е постигнала съглашение на двустранните си срещи с партиите на митинга за това какво да се прави, само че през това време, обаче, между тях те са си раздавали постове, карали са се какъв да е министър председател, кой министър и този спор е блокирал значителното - какво да се прави в страната. „ В момента те подписват предизборни съглашения, от това, което чуваме отново за постове и стартират разногласията. Двамата служебни министри споделят „ Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи се извинят, ние можем с тях ". „ Демократична България " споделят „ Никога с ГЕРБ и Движение за права и свободи ". Едните споделят ще беседваме с „ ИТН ", Асен Василев споделя: „ Не, аз осъждам Тошко Йорданов ". Всичко доста наподобява на 46-я парламент, когато всичко значимо, което постигнахме с екипа за договаряния, който водех отиде настрана, а то е значимото за народа ни. Постовете след това ", разяснява тя.

Попитана дали може президентът Радев да играе обединителна роля сред партии, застанали зад него, Нинова съобщи, че това може да важи за президентските избори. Според нея, обаче, е работа на партиите и на Народното събрание да решат другите въпроси - за държавно управление, за бюджет, за данъчна политика. По думите й това не е работа на президентската институция, който и да е президентът. Тя бе безапелационна, че не би трябвало президентските избори да изместват парламентарните. „ Интересни са и има атрактивни кандидатури, само че значителните проблеми на българският народ се вземат решение в Народното събрание и от мъдростта и диалогичността ни да създадем болшинство в идващия парламент ", разяснява водачът на левицата. Тя напомни, че Българска социалистическа партия е издигнала Румен Радев за първия му мандат, както и в този момент го поддържа. Нинова съобщи, че тази акция ще е по-трудна, защото ситуацията е друга - имало е вълна на отричане на модела на ГЕРБ и Радев е бил в по-голяма степен безалтернативен, до момента в който в този момент има авторитетни персони като проф. Герджиков и Лозан Панов. Помолена да даде оценка на края на мандата на Радев, Нинова съобщи, че тя е положителна: „ Каквото съобщи при започване на мандата си, се придържаше към него. Това е една от аргументите да го подкрепим за втори мандат ", сподели тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че макар всички спекулации и операции Румен Радев е претендентът, който Българска социалистическа партия поддържа.
Тя разясни, че няма конспирация и по въпроса със постройката на „ Позитано ". „ Ще търсим решението на този проблем по правосъден ред, както се прави в правова страна. С измененията в Закона за партиите от 2019 година партиите не дължат наем. Добър или неприятен, законът е подобен ", изясни Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, че на партията е начислен наем със задна дата, което е незаконосъобразно, зад тила на социалистите регионалният шеф си е извадил изпълнителен лист, което е незаконосъобразно.

Помолена да разяснява връзката сред регионалния шеф и президента, Нинова уточни, че надали президентът знае какво прави всеки регионален шеф, само че се носи отговорност за дейностите на служебния кабинет. „ Нашата позиция - на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, през вчерашния ден беше отправена към премиера Янев. Открито поискахме оставката на регионалния шеф, тъй като злоупотребява със закона ", сподели тя. Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че същото се е случило и с други партии и като газиш закона би трябвало да си носиш отговорността, а политическата е оставка.

Нинова посочи, че се е основало и подстрекателство, че откакто Българска социалистическа партия поддържа Радев, по какъв начин по този начин ще подлага на критика служебния кабинет. „ Ние като партия на 130 години представляваме хора, които са дали своят вот за нас, дали са ни доверие и на които сме споделили „ Ние ще пазиме вас и вашите ползи и права ". Няма значение кой ръководи - Борисов или Янев, когато стотици служащи не са си получили заплатите, ние сме на страната на тези служащи. Когато 17 дни не можеш да се оправиш с кораба в Черно море и застрашаваш екологията, поминъка на риболовците - ние ще те подлагаме на критика какъвто и да си ", изясни тя. Нинова съобщи, че левицата поддържа Радев, само че поради това няма да спести нито една рецензия на служебния кабинет, когато не си прави работата. „ Няма по какъв начин да сме ярка съпротива на ГЕРБ 5 години за нещо и в този момент да мълчим за същото. Значи не ставаме за тази работа като го вършим. Нито едно държавно управление не е свещена крава. Нашата грижа е за хората ", безапелационна бе тя. Нинова попита, че в случай че цените на тока летят нагоре и в целия свят се вземат ограничения, какво прави нашият министър на енергетиката?

На въпрос за кандидат-депутатските листи на Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова обясни, че съгласно Устава на партията водачите на листите се дефинират от Националния съвет. „ Поканихме на диалог регионалните препоръки, структурите, където имаше напрежение, разговаряхме с тях и се опитахме да реализираме единодушие по водачите и подреждането на листите. Обявихме водачите и в този момент структурите редят надолу листите ". Лидерът на левицата съобщи, че управлението на партията се е пробвало в оптималната степен на всички места водачите да бъдат хора, номинирани от съответните локални структури и за които е говорено със структурите.

Нинова разгласи, че следва разширение на обединението с още три партии в идните седмици.

По тематиката с досиетата „ Пандора " и дали последните разкрития ще повлияят на изборите, тя отговори, че това надали ще стане, тъй като до тогава няма да има цялостна изясненост. „ Правилният ход е българските правораздавателни органи да се заемат, да създадат следствие и да се изнесе цялата информация. Ако има данни за осъществени нарушавания - да се търси наказателна отговорност ". Мнението на Нинова е, че би трябвало да се вземат доста по-сериозни ограничения. Тя напомни и досиетата „ Панама " и акцентира, че явно казусът е продължителен. „ За пръв път през 2016 година ние поставихме в България, а и Европа, въпроса за закриване на офшорните зони. Това е същинското решение, с цел да няма повече такива проблеми ", съобщи Нинова. Тя изрази вяра този случай да стигне до край, за разлика от доста други, които са останали висящи. По думите й това убива доверието на хората в правосъдната система.

Нинова акцентира, че правосъдната промяна е наложителна. 46-ят парламент не съумял да направи нищо значително по този въпрос. „ Това е една от тематиките, с които би трябвало да стартира 47-ят ", безапелационна бе тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР