Задълбочаващата се дипломатическа и хуманитарната криза във Венецуела принуждава хиляди

...
Задълбочаващата се дипломатическа и хуманитарната криза във Венецуела принуждава хиляди
Коментари Харесай

САЩ заплашват Мадуро със `значителен` отпор, хиляди хора бягат от Венецуела

Задълбочаващата се дипломатическа и филантропичната рецесия във Венецуела принуждава хиляди хора да я изоставен. Мнозина прекосяват границата със прилежаща Колумбия, предава Би Би Си.
 Венецуела отхвърли ултиматума на европейските страни  Хаосът във Венецуела: по какъв начин се стигна дотук  Революция против Мадуро във Венецуела, Съединени американски щати признаха водача на опозицията за нов президент
Тя стартира, откакто на 23 януари на голям антиправителствен митинг ръководителят на Народното събрание Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент на мястото на социалиста Николас Мадуро и незабавно получи поддръжката на Съединени американски щати, а по-късно - на повече от 20 страни, измежду които латиноамерикански, европейски, както и Канада. Зад Мадуро застанаха Русия, Китай, Мексико, Турция и Гърция.

Социалистът постави клетва за втори мандат през януари след избори, помрачени от протест на опозицията и обвинявания в манипулиране на вота, които предизвикаха огромни митинги.

След събитията от 23-и Мадуро упрекна Гуайдо в осъществяването на прелом и поиска американските дипломати да изоставен страната в период до 72 часа. Съединени американски щати отхвърлиха ултиматума, а през днешния ден предизвестиха Венецуела, че всяка опасност към дипломатите или опозиционния водач Гуайдо ще бъде посрещната със " забележителен " отпор. Всяко " заплашване " ще бъде възприето като " тежко посягане над върховенството на закона ", предизвести съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

Първоначално армията на Венецуела поддържа Мадуро. В неделя обаче почитан неин представител - Кол Хосе Луис Силва - съобщи в Съединени американски щати, че военните отдръпват поддръжката си и признава Гуайдо за президент. След това Болтън удостовери позицията на Вашингтон и предизвести да не се подхващат никакви форми на " принуждение и заплашване ". Гуайдо прикани за " мирна " двучасова стачка в сряда и " огромен народен и интернационален протест ".

След първичната си внимателна реакция в неделя няколко европейски страни, в това число Германия, Франция, Англия и Испания, обявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, в случай че не бъдат свикани нови избори в 8-дневен период. Мадуро отхвърли ултиматума и изиска да той да бъде отдръпнат.

" Венецуела не е обвързана с Европа. Това е цялостна безочливост ", съобщи той пред CNN Turk и добави, че е подготвен на разговор с съперниците на президентството му, както и че изпратил доста известия на Тръмп, само че американският президент " ни презира ".

Въпреки това в неделя вечерта, когато ултиматумът към американските дипломати във Венецуела изтече, Министерството на външните работи на страната отдръпна заповедта за експулсирането им и вместо това даде 30-дневен период, в който двете страни да открият рамките на връзките си посредством така наречен служби по ползи.

Такива се употребяват, когато двете страни нямат официални дипломатически връзки, само че желаят да имат работа, която да реализира контакт на главно равнище и да съставлява ползите им.

Защо Мадуро е толкоз неизвестен?

Венецуела е в икономическа рецесия с хиперинфлация и дефицит на съществени артикули. Хората живеят доста мъчно. Милиони към този момент са избягали от родината си.

Мадуро е изправен пред вътрешна и интернационална рецензия поради нарушение на човешките права и метода, по който ръководи стопанската система.

Той беше избран отново за втори мандат предходната година, само че изборите бяха противоречиви. Много от опозиционните претенденти бяха спрени да се явят в конкуренцията или хвърлени в пандиза.

Върховният арбитър Кристиан Зепра избяга в Съединени американски щати през януари и показа пред публицисти, че изборите не са били почтени и че не е съществувала опция за конкуренция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР