Задълбочаване на контактите между българските университети и Западния университет в

...
Задълбочаване на контактите между българските университети и Западния университет в
Коментари Харесай

Възможности за съвместни проекти обсъдиха Йотова и ръководството на Западния университет в Тимишоара

Задълбочаване на контактите сред българските университети и Западния университет в Тимишоара, опциите за разширение на обмена на студенти по програмата „ Еразъм+ “, съдействието в границите на Европейската университетска мрежа – това бяха главните тематики на диалога сред вицепрезидента Илияна Йотова и управлението на Западния университет. Университетът работи по взаимни планове с водещите университет в България. Йотова е в Румъния за срещи с банатските българи. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът изрази вяра, че до началото на идната академична година ще бъде изпратен преподавател по български език, с цел да се възобнови активността на лектората по български език, история, просвета и цивилизация. „ Създадохме лектората, с цел да подчертаем ролята на българското национално малцинство в Банат “, подчертаха от управлението на Западния университет.

Йотова предложи две съответни хрумвания за задълбочаване на съдействието. Тя показа пред управлението на университета така наречен европейски културни направления – стратегия, по която работи главно Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “. Вицепрезидентът предложи основаването на аналитични центрове на двустранно равнище за модерна политика.

По време на диалога бяха разисквани и опциите за разработка на научни стратегии. Йотова посочи сериозния акцент върху развиването на науката, който България е сложила в Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Народ, който няма просвета, няма и бъдеще “, уточни ректорът Марилен Габриел Пиртя.

Златна плочка с изписани кирилските букви подари вицепрезидентът на ректора.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР