Задълбочава се ситуацията с безводието в хисарското село Кръстевич. От

...
Задълбочава се ситуацията с безводието в хисарското село Кръстевич. От
Коментари Харесай

Безводието в село Кръстевич вдига хората на нов протест

Задълбочава се обстановката с безводието в хисарското село Кръстевич. От седмици чешмите в семействата са сухи. Хората готвят нов митинг откакто огромен пожар предходната седмица нанесе още вреди. Местните са безапелационни, че в случай че е имало вода, огънят е щял да бъде в доста по-малки мащаби.

Жителите на село Кръстевич са принудени да посрещнат най-горещите дни в годината без вода. Така е от седмици. А решение на казуса към момента няма, макар че започнаха и митинги.

" Ситуацията беше доста сложна. Много, доста. Още нямаме вода, още нямаме вода. Няма оправия. Това е ", сподели жителят на с. Кръстевич Янко Илиев.

Недоволството от безводието в селото се надига още веднъж, откакто предходната седмица в Кръстевич бушува и огромен пожар. Хората считат, че в случай че в чешмите им е имало вода, сами са щели да изгасят тръгналия в сухите треви пожар.

" Ние можехме да реагираме като поданици на селото, с цел да не се разрасне до селото пожара, в случай че имахме вода. Беше доста ужасно. Хората пищяха, децата пищяха. Бяха подготвени по някакъв метод нещо да създадат. Но нямайки вода във водопреносната мрежа, чакахме пожарната, която се забави ", сподели ръководителят на инициативния комитет на протестиращите в Кръстевич Даниела Пиронкова.

От водното сдружение в Пловдив обявиха, че към този момент единственото допустимо бързо решение на казуса в селото е да бъде повишен броят на водоноските в селото. От две на следващия ден те ще станат три.

" Водните количества понижават от ден на ден и повече и към този момент са към половин литър в секунда, а на селото им трябват към три литра в секунда, тъй че ние няма по какъв начин да доставим спомагателни, с изключение на мобилни водоноски ", сподели основният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

На засегнатите семейства се дават и бутилки с минерална вода. В дълготраен проект са нужни три милиона лв. за построяването на помпена станция и пречиствателно оборудване.

Репортер: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР