Зад решението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим

...
Зад решението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим
Коментари Харесай

Само 31% от американците подкрепят решението на Тръмп за Йерусалим


Зад решението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим за столица на Израел стоят евреи – членове на Републиканската партия на Съединени американски щати, които са му оказали сериозна финансова помощ в предизборната акция, както и християни-евангелисти с политическа поддръжка за него, считат американски специалисти.

Решението на Тръмп не отразява мнението на американското общество, сочи последната анкета на Бруклинския университет – единствено 31% поддържат решението му. Сред 11-те предходни претенденти за посланици на Съединени американски щати в Израел от републиканците и демократите единствено двама утвърждават решението за Йерусалим, а 120 от специалистите по юдаизъм и Израел са изрично срещу това. Всички тези резултати са доказателство, че Тръмп не се е управлявал от публичните настройки при вземането на решението. Анализът на процесите, довели до него, демонстрира очевидната роля на евреите-републиканци и ционистките организации, настоящи в Съединени американски щати.

Американско-израелският комитет по обществените връзки /AIPAC/, Лигата срещу поругаването, Американската асоциация на ортодоксалните евреи, Коалицията на евреите републиканци, Американската ционистка организация и Американското ционистко придвижване в изказвания по въпроса оповестиха решителна поддръжка за Тръмп. В същото време евреите – членове на Демократическата партия и евреите – либерали се стараеха да бъдат допустимо по-неутрални в мненията си за решението на президента и призоваваха да не се напряга обстановката в Близкия Изток.

Шелдън Аделсон, един от най-богатите американски предприемачи от еврейски генезис, е оказал мощна поддръжка на Доналд Тръмп по време на предизборната му акция. Експертите считат, че с решението си за Йерусалим Тръмп е „ върнал дълга си “ към евреите републиканци и евангелистите. Така половинвековната окупация на Йерусалим след огласения проект на Тръмп да разгласи този град за столица на Израел навлезе в нова фаза. Израел окупира Източен Йерусалим на 5 юни 1967 година През 1980 година в Кнесета бе признат законопроект, по силата на който Израел едностранно разгласи Йерусалим за своя единствена и неделима столица. В отговор на това Съветът за сигурност при Организация на обединените нации одобри резолюция №478, с която осъди израелската анексия на Източен Йерусалим. Световната общност смята, че тази част на града се намира под израелска окупация. Освен това нито една страна не признава Йерусалим за столица, посолствата на всички страни се намират в Тел Авив. Съединени американски щати се оказаха първата страна, признала Йерусалим за столица на Израел.

„ Този избор е в интерес на войната, не на мира. Решението на президента на Съединени американски щати няма правна мощ и тази стъпка ще нанесе удар както по ползите на Америка, по този начин и на страната-окупатор Израел. Йерусалим е свещено място както за палестинците, по този начин и за мюсюлманите като цяло “, счита Икриме Сабри, глава на Висшия ислямски комитет на Йерусалим и имам в джамията Ал Акса, представен от Анадолската организация.

Според него деструктивният метод на Съединени американски щати няма да промени истината, градът е обвързван с исляма за безконечни времена, а решението на Тръмп поставя кръст върху мирния развой в Близкия Изток. „ Няма никакъв смисъл в концепцията за обновяване на мирните договаряния. Съединени американски щати опонират със самите себе си. Мирният развой е без излаз, тъй като с решението си Белият дом избра войната пред мира “, показва духовният водач. Той дава висока оценка на позицията на турския президент Реджеп Ердоган, който по-рано съобщи, че Йерусалим е „ алена линия “ за ислямския свят. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР