Зачестяват случаите на пловдивчани, осъдили общината, заради паднали дървета, нанесли

...
Зачестяват случаите на пловдивчани, осъдили общината, заради паднали дървета, нанесли
Коментари Харесай

След поредния случай на паднало дърво: Община Пловдив не смогва да обработва сигналите навреме

Зачестяват случаите на пловдивчани, осъдили общината, поради паднали дървета, нанесли материални вреди. Поредните заканили се да заведат каузи са притежателите на колите, които пострадаха в центъра на Пловдив преди седмица.

От отдел " Екология " признават, че чиновниците им са извънредно незадоволителни, с цел да отработят всички сигнали.

През март огромно дърво се стовари върху Велко Генчев в квартал " Захарна фабрика ". Мъжът беше признат в болница с фрактури на крайниците. Няколко месеца по-късно той към момента не се е възстановил.

" Краката в никакъв случай няма да му се върнат, и гърба - страхотни болки. Нощно време не може да се спи. Значи левият крайник е нещо уникум тука, където са пироните. Десният крайник въобще не го усеща, а гърбът... не си го усеща въобще ", споделя Марияна Генчева, брачна половинка на потърпевшия.

Семейството към този момент е спечелило дело против община Пловдив, която би трябвало да заплати на потърпевшия 30 000 лв. обезщетение.

От отдел " Екология " признават, че сходни искове се усилват, откакто и случаите с паднали дървета стават все по-чести.

Според експертите аргументите са остарялата растителност в града от една страна, а от друга неналичието на хора, които навреме да реагират на подадените сигнали и тъжби от жители.

" Около 400-500 заповеди се издават на година от един регион. За шест региона - може сами да извършите сметка какъв брой заповеди отиват за осъществяване в " Градини и паркове ". Тоест тази бригада през днешния ден нормално окастря или отстранява към 4 - 5 дървета ", споделя Вяра Колева, основен еколог Община Пловдив.

В Оперативна програма „ Градини и паркове “ на терен работят единствено 6 бригади. Закупената съвременна техника не се употребява на 100%, тъй като няма квалифицирани фрагменти, които да се занимават с тази активност против заплата от 800 лв..

Така някои сигнали на жители за съмнителни дървета изчакват с месеци. В този обаян кръг попаднаха и живеещите на бул. „ 6-ти септември “, където преди няколко дни огромно дърво премаза 10 автомобила.

" И да бяхме подали някакво заявление, знаете какъв брой време минава до момента в който пристигна някой. Видимо беше че дървото не е в ред. Преди, няма и месец, идваха и рязаха малко по-нататък - по този начин и не го видяха ", споделя Анета Христова.

От община Пловдив признават, че картотеката на дървесната растителност в града от 2015 година към този момент е доста остаряла. Належащо е незабавното правене на нова с настоящи данни за всяко дърво в града.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР