Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец

...
Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена до края на март

Забраната за експорт на инсулини ще важи и през месец март. Това оповестиха на конференция в Министерството на здравеопазването отрасловият министър проф. Христо Хинков и заместник-министър проф. Илко Гетов.

На събитието участваха също шефът на Изпълнителна организация по медикаментите маг-фарм. Богдан Кирилов и господин Владимир Афенлиев, шеф Дирекция „ Лекарствени артикули, медицински произведения, диетични храни и помощни средства “ в НЗОК.

„ Министерството на здравеопазването следи регулярно и доста задълбочено проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. Всяко решение, което вземаме, е учредено на данни, инспекции и доказателства “, уточни проф. Гетов и добави, че даже един сигнал за липса на медикамент е съображение за удължение на въведената възбрана.

През месец февруари Регионалните здравни инспекции са направили инспекции в 357 аптеки в цялата страна. Отчетливо се вижда, че при 3 инсулини има нерегулярни доставки/забавяне или отвод по складовете при близо 2/3 от всички области в страната.

Припомняме, че на 14 март 2024 година следва нотификация на Европейската комисия за измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, след което те могат да бъдат признати. С плана се оферират промени при търговията на едро и дребно с лекарствени артикули, с паралелния импорт, както и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА).

Междувременно е образувана и междуведомствена работна група с представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна организация по медикаментите, Националната здравноосигурителна каса, Държавна организация „ Национална сигурност “ и „ Информационно обслужване “ АД.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР