Забрадките и калпаците, освен че естетически завършват целостта на фолклорния

...
Забрадките и калпаците, освен че естетически завършват целостта на фолклорния
Коментари Харесай

В етнографските области на България калпаците се различават по модел, кройка и цвят

Забрадките и калпаците, като се изключи че естетически приключват целостта на фолклорния костюм, имат значима роля и алегорично значение съгласно националните вярвания. Народният морал и религия са повелявали косите на омъжената жена да бъдат скрити, изключително от погледа на свекър, свекърва, зет. Според националното поверие, в случай че дамата открие косите си, ще последват несгоди за дома и децата й, градушка ще убие посевите, догдето стига погледът й ще бъде " устреляна " от зли сили. Косите на омъжената жена се крият под кърпа. Най-старинната завивка на женската глава е бялата памучна или копринена забрадка, която се назовава още и " младоженка ". Възрастните дами се забраждат на " баба " като двата странични края кръстосват под брадичката и ги свързват на върха на главата.
Калпакът е значим детайл от мъжката национална носия дотолкоз, че за засегнатост се считало да грабнеш калпака на някого. Допустимо било мъжът да върви гологлав единствено, когато тъжи. Младоженецът украсява калпака си с китка от чимшир и пауново перо, вързани с червен конец, за разлика от ергена който слага китката от лявата си страна. Още от остарели време външният говорел доста.

Каква е историята на българския калпак, достигнал до нас посредством актуалните майстори, чуйте от Катя Василева и срещата й с Атанас Георгиев от Вълчи Дол , прочут повече като дюлбер Танас, който преди години оглавявал шампионата за

най-млад занаятчия в цялата страна.

Чуйте.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР