Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато чуете от

...
Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато чуете от
Коментари Харесай

Човек има по-голяма нужда да бъде разбран, отколкото обичан

Забелязали ли сте какъв брой добре се чувствате, когато чуете от събеседника си думи като: „ Разбирам те изцяло. “ или „ Толкова добре го сподели. “? Удовлетворението се дължи на обстоятелството, че сте се почувствали разбрани.

Според психолозите хората имат голяма нужда да усещат, че техните мисли и усеща са разбрани, в противоположен случай се отчуждават, а самотата, безпокойството и раздразнението им нарастват. Желанието ни да бъдем признати, оценени, утвърдени, харесвани и обичани са изцяло естествени човешки потребности.

Но то демонстрира също, че в случай че се усещаме неразбрани – за това кои сме, какво вършим, за какво го вършим – всичко друго се обезсмисля. Без това чувство – че другите ни схващат, познават и одобряват, ние оставаме сами – и от време на време ни е трудно мъчно да се оправим с това. Чувството на празнина и обезсърчение може да ни направи извънредно уязвими – до степен, в която даже да решим, че не желаеме да живеем повече.

Изолацията може да докара до възприятие на позор от личното ни битие, до потискащо чувство за отчуждение от останалия свят, а това може да върви ръка за ръка с мисли за самоубийство и даже действителни дейности в тази посока. Нека разгледаме 7 аргументи, заради които чувството, че другите ви схващат, е от решаващо значение за постигането на трайно възприятие за сигурност и благоденствие:

Чувствате се свързани с другите

Когато се чувствате неразбрани от хората в обкръжението си, връзката сред вас се прекъсва (в някои случаи краткотрайно, в други – завинаги). Оставате сами с разболяващото чувство, че никой не ви схваща, а затова – не ви приема, харесва и обича.

Вашата еднаквост е доказана

Усещането, че сте разбрани, ви дава увереността, че това, в което вярвате, е основателно и целесъобразно. Заедно с това пораства и увереността в личната ви персона и светоглед. Вашето битие е доказано. Хората са обществени същества, което изяснява потребността им да бъдат признати и „ доказани ”, с цел да се усещат „ действителни “ и значими. В книгата си „ Необходимостта да бъдем разбрани “ Майкъл Шрайнер отбелязва: „ Несъзнателният боязън, който като че ли е неизменим декор на живота ни, е, че в случай че не бъдем разбрани, ще е все едно не сме съществували. “…

Вашата принадлежност е доказана

Усещането, че сте разбрани е невидимата нишка, която ви свързва с останалите и ви разрешава да се чувствате равноправна част от живота им. От друга страна, чувството, че сте сами и откъснати прочувствено от хората към вас, може да бъде извънредно мъчително и да нанесе вреди на психическото ви здраве.

Вие сте признати

Усещането, че си свестен, е в доста връзки еднакво на възприятието за обществено самопризнание или „ утвърждение “. Дори и невербално, физическите или лицевите реакции на различен човек към нещо, което сте споделили, могат да бъдат успокояващи. Различните дейности на съпричастност (стига те да са точни) също съставляват самопризнание, схващане и поддръжка. Колкото и интровертен да е даден човек, той има потребност да се усеща признат.

Усещате повече задоволство във взаимоотношенията си

Чувството, че сте разбрани, ви подтиква да се свържете по-пълноценно с другите, да покажете подготвеност за повече непосредственост и споделени страсти.

Много по-защитени сте от меланхолия

Депресията е тясно обвързвана с възприятието на отчуждение и изолираност. Според психолози възприятието, че сме разбрани, е една от най-хубавите отбрани от това трудно, агонизиращо положение, което съставлява депресията. Изследване от 2014 година потвърждава (с помощта на функционален магнитен резонанс), че „ чувството за схващане задейства нервни области в мозъка, отговарящи за премията и обществената връзка ”. Заключението на учените, провели тестванията, е, че чувството за схващане укрепва у хората убеждението, че са признати, уважавани и одобрени, и ускорява възприятието за обществена съгласуваност.

Източник: psychology.framar.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР